Una de les grans incògnites de cara a les eleccions municipals del 2023 és que si serà el candidat de Junts per Catalunya a l'Ajuntament de Barcelona, després que la seva líder i candidata inicial, Elsa Artadi, anunciés per sorpresa que abandonava la política. Ara, una de les possibilitats que hi ha sobre la taula és l'exalcalde Xavier Trias, l'últim abans d'Ada Colau, que encara es troba reflexionant la seva decisió. Abans de les vacances va dir que la  prendria durant el mes de setembre. Ara, segons ha expressat en una entrevista a Catalunya Ràdio, només té la intenció de presentar-se com alcaldable de Junts si constata que té possibilitats de guanyar:  "Faré una enquesta i si tinc possibilitats em presentaré, i si no, no. No té sentit que em presenti si no tinc possibilitats de guanyar", ha resumit. 

Anant més enllà, ha detallat que prendrà la decisió "quan tot es tranquil·litzi" i ha marcat com una de les dates clau el debat de política general. En qualsevol cas, considera que té "possibilitats" però només "si hi ha ordre". "Si és un desordre, no m'interessa ser una figura entremig", ha advertit, també pels moments complicats que travessa la relació entre ERC i Junts. Avui mateix, el candidat d'ERC a l'Ajuntament, Ernest Maragall, ha defensat el seu respecte per la decisió de qui va ser batlle de la capital. 

Evitar el trencament del Govern  

De fet, el debat de política general també ha estat una data clau que s'ha marcat des de la direcció del partit per analitzar si sortirien o no del Govern, a partir del que exposi el president Aragonès al Parlament. Així ho va comunicar la setmana passada el seu secretari general, Jordi Turull, que advertia que una ruptura del Govern era una opció real. Amb tot, Trias ha defensat que quan un partit forma part d'un Executiu "no es pot estar tot el dia criticant", tot confiant que Trurull analitzarà la situació no per fer nous retrets, sinó perquè "les coses vagin bé". Per Trias, abandonar el Govern seria "un gran error". 

Sobre la gran polèmica de la setmana per l'anunciada absència del president Aragonès a la manifestació de l'11 de setembre, mentre que els consellers de Junts ja han anunciat la seva assistència, Trias ha dit que entén la decisió d'Aragonès: "El president és una figura que no és per anar a manifestacions. En ocasions excepcionals pot anar-hi, però a mi em molesta que en aquestes manifestacions els polítics vulguin ser tots a la primera fila", ha conclòs.