Pressió a Esquerra Republicana. El president de Junts al Parlament, Albert Batet, ha exigit aquest dimecres als seus socis a l'executiu català que s'acceleri el compliment de l'acord de Govern que va permetre la investidura del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Es tracta d'un clam que arriba després que la setmana passada la formació ja presentés la seva auditoria i advertís que hi havia encara feina per fer en l'eix nacional. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ho advertia amb un contundent "Així no podem continuar", i lamentava que el Govern no havia treballat prou per acostar Catalunya "a les condicions necessàries" per poder proclamar la independència.

Per revertir aquesta situació i avançar en la direcció correcta, Batet ha assenyalat quin és el termini que té ERC: fins a la darrera setmana de setembre, quan se celebrarà el primer ple de l'any polític. "Aquest debat de política general serà la prova de cotó sobre l'evolució de la legislatura, i, per tant, de la política catalana", ha dit el diputat en roda de premsa. "Defensem que ha de representar un punt d'inflexió". Precisament, els republicans han anunciat aquest mateix dimecres que el debat nacional i la crisi econòmica i energètica seran els dos "eixos clau" d'aquestes jornades al Parlament, amb la intenció d'"abordar propostes i respostes per a la ciutadania des de consensos amplis, el respecte i la garantia d'estabilitat al Govern".

Albert Batet ha alertat que es tracta del debat de política general més important dels darrers anys, i ha reclamat materialitzar els tres punts de l'acord de Govern que Junts considera "nuclears" per avançar en l'eix nacional, com són la creació d'una direcció estratègica de l'independentisme, la coordinació de l'acció dels partits independentistes al Congrés dels Diputats per plantar cara al govern espanyol, i la negociació de l'autodeterminació i l'amnistia. "Ha d'haver-hi un canvi de marxa. Hem d'accelerar el compliment de l'acord", ha insistit el diputat.

Contra Carlos Lesmes i la desjudicialització

D'altra banda, el representant de Junts també s'ha pronunciat sobre les paraules del president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, que ha carregat contra el discurs que defensa la desjudicialització del conflicte català, afirmant que "existeix el risc que s'acabi produint una fugida de la llei". Batet ha advertit que la desjudicialització no existeix, amb diversos exemples clars: "La diputada Eulàlia Reguant serà jutjada pel Suprem en pocs dies. L'anterior Mesa del Parlament també serà jutjada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a finals d'octubre. Tenim causes pendents a l'independentisme. La desjudicialització de l'Estat és una paraula buida de contingut".