La manifestació de la Diada 2022 ha congregat 700.000 persones, segons l'ANC, xifra que la Guàrdia Urbana ha rebaixat a 150.000 assistents. La marxa ha omplert l'avinguda Paral·lel de Barcelona i també s'han concentrat centenars de manifestants en el recorregut posterior fins a l'Estació de França. La manifestació ha estat marcada per l'ofensiva en contra que hi va fer la direcció d'ERC, en una carta als militants, i per l'absència del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Tot i això sí que hi ha assistit l'expresidenta de l'ACN i del Parlament, Carme Forcadell, que ha estat l'única dirigent d'ERC present. També hi han participat Junts i la CUP, amb tot els seus dirigents, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència.

Diada 2022, DIRECTE: Manifestació de l’11 de setembre a Barcelona

La marxa d'enguany, malgrat l'absència d'ERC, ha superat la de l'any passat, que va ser la primera després de la pandèmia. En la manifestació de l'any passat a la Via Laietana hi van participar 400.000 persones, segons l'ANC, 108.000 segons la Guàrdia Urbana. El recorregut de la marxa de la Diada 2022 ha estat d'1,6 quilòmetres, des de l'avinguda del Paral·lel fins a l'Estació de França, on hi havia l'escenari que ha acollit els parlaments finals. 

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha fet un discurs contundent al final de la manifestació, i ha carregat contra el diàleg amb el govern espanyol, mentre emplaçava Aragonès a reprendre la independència o convocar eleccions. "Intenten que no ens manifestem, que siguem pocs i que no es vegi que som tants. No ens faran callar, volem la independència. Tenim un estat espanyol que cada dia ens recorda per què la volem. Els falsos diàlegs no enganyen ningú. Vam sentir el president del govern espanyol traient pit de la seva intervenció en el 155. La justícia espanyola també demostra cada dia com vulnera els nostres drets. Gairebé 5.000 catalans són víctimes de la repressió", ha indicat. 

El lema de la marxa ha estat Tornem-hi per vèncer: Independència, i els manifestants portaven nombroses estelades, algunes amb la bandera negra de no-rendició, i cartells amb lemes com Govern: DUI o dimissió, Botiflers ni aquí ni a Madrid, i alguns contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès. La manifestació ha transcorregut de manera plàcida durant tot el recorregut amb l'única excepció dels xiulets que s'han sentit quan el gruix dels participants passaven per davant de l'edifici de Capitania General, al passeig de Colom.