Encara amb el record d'una nova manifestació massiva als carrers de Barcelona per demanar la independència i, també, la dimissió d'un Govern que no avança cap a aquest objectiu, el secretari general de Junts ha parlat de l'èxit d'aquesta convocatòria, que ha definit com a inclusiva i transversal, ja que, si no, no hauria aplegat 700.000 independentistes, tot i les crítiques d'ERC, que va optar per no assistir-hi. "La gent no falla, nosaltres no podem fallar. Ens hem de concentrar en les solucions, així no podem seguir", ha reflexionat en una entrevista a RAC1 qui va ser conseller de Presidència durant el Govern de Carles Puigdemont. I bona part d'aquestes solucions passen, segons Turull, per una reunió de la direcció estratègica de l'independentisme, que es va pactar en l'acord de govern entre ERC i Junts. 

"Tots els actors independentistes, entitats i formacions, hem d'asseure'ns a parlar. L'1-O, tot i que cadascú tenia la seva estratègia legítima, vam ser capaços de trobar punts d'acord. Demanem que es formi un espai de direcció estratègica", ha reclamat el secretari general de Junts, lamentant que fins ara la interacció ha estat pels mitjans de comunicació. Perquè aquesta reunió funcioni, però, ha advertit: "Tots hem d'estar disposats a pujar o baixar un esglaó per oferir un horitzó als ciutadans", i ha fixat com a punt bàsic que els partits s'oblidin de la calculadora i se centrin a trobar un camí per fer efectiu el mandat de l'1-O. 

La Diada, un punt d'inflexió per a l'independentisme 

En la mateixa línia, ha lamentat que tot i que després d'arribar a aquest acord es van produir un seguit de reunions, una de les parts implicades, sense identificar quina, va decidir que aquest no era el camí que s'havia de seguir i es van deixar de reunir: "El que demanem és el que consta a l'acord de govern, és bàsic que es torni a constituir aquest espai i després de la manifestació d'ahir urgeix". Però, qui ho hauria de convocar? Abans de res, Turull creu que el més important és garantir que hi siguin tots els agents independentistes, però defensa: "Si hi ha un acord de govern entre dues formacions polítiques, totes dues hauríem de convocar els altres. Si el problema és qui convoca, també ens posarem d'acord". 

Davant el "triomf" de la Diada, el secretari general de Junts ha assegurat que en cap cas el moviment independentista ha tocat fons, però creu que les formacions polítiques, molt criticades durant la manifestació, n'han de prendre nota: "Això ha de suposar un punt d'inflexió per als partits, per intentar entendre com podem millorar per aconseguir la independència i no allunyar-nos-en". 

"Quan anem a l'una, ens en sortim"

Una de les grans reclamacions del president d'Òmnium, Xavier Antich, que va aconseguir reunir tot l'independentisme en un acte, a diferència de l'ANC, va ser la de canviar de cicle i trobar nous lideratges del moviment. Per Turull, però, és més important no personalitzar la lluita i prendre les decisions que acostin Catalunya a la independència: "El que està clar és que quan anem a l'una, ja no dic junts, ens en sortim. Quan ens desendrecem i passem als retrets, és quan fracassem", ha conclòs.