Segueix l'allau de crítiques contra Javier Lambán en les quals assegura que no vol entrar. El president de l'Aragó ha qualificat aquest dijous de "bastant penós" els "insults i agressions" que diu patir arran del fracàs de la candidatura conjunta amb Catalunya als Jocs Olímpics d'Hivern 2030, un projecte que cada vegada més veus de l'esport culpen el mandatari aragonès de fer caure. Aquesta vegada, Lambán ha retret que el secretari d'Estat d'Esports, José Manuel Franco, hagi titllat de "barbaritat" que el president aragonès acuses el Comitè Olímpic Espanyol (COE) de ser un "aliat de l'independentisme". Tot i descartar les crítiques del secretari d'Estat tot dient que "no seré jo qui alimenti l'espiral de desqualificacions i insults" en la que es veu atrapat des de fa setmanes, Lambán ha aprofitat per tornar a carregar, un cop més, contra Catalunya. El president autonòmic ha dit que no es podia pretendre que acceptessin uns Jocs en els quals Catalunya tingués "una part gairebé exclusiva", mentre que Aragó fes de "comparsa". "Ha molestat que rebutgéssim aquest paper subsidiari i subaltern que se'ns volia assignar, i si un ha de ser insultat i vilipendiat per complir amb el seu deure, doncs benvinguts siguin els insults i vilipendis", ha defensat.

"Bastant penós"

Sense mencionar-lo explícitament, Lambán ha considerat "bastant penós" que als "insults i agressions" que esperava per fer que Espanya i Catalunya "respectin aquesta Comunitat i no se la prengui per un zero a l'esquerra", s'hagin sumat avui els d'un secretari d'Estat d'un govern d'Espanya, en al·lusió al d'Esports, José Manuel Franco, amb el qual assegura que "es desqualifica a si mateix". També ha dit que amb la seva actuació ha defensat l'"interès d'Aragó i dels aragonesos" per sobre de qualsevol altra consideració, i que si posar per davant del mateix partit i d'altres institucions la defensa de l'interès de la Comunitat "té aquests inconvenients", sempre els ha "afrontat", per "incòmode que a vegades pugui resultar". I per tot això defensarà "fins a l'avorriment" que la posició del Govern de l'Aragó ha estat la més disposada al diàleg per a la candidatura conjunta, "encara que mai ha acceptat ser subaltern ni subsidiari", i des del principi va reclamar que fos "en peus d'igualtat i amb un repartiment de les proves i seus equilibrat en qualitat i quantitat".

Contra tots

Amb tot, Lambán ha continuat defensant la seva posició tot arremetent contra Catalunya, l'Estat i les institucions de l'esport. Segons la seva versió, que ja ha estat desmentida pel mateix COE, quan va entendre que no es complia amb el promès, l'Aragó va plantejar un altre camí, que era el del repartiment per lots, "i ni se'ns ha escoltat", ha emfatitzat, però l'Aragó ha estat la part que s'ha aixecat "l'última de la taula i que ha posat més solucions damunt per a arribar a un acord". A més, ha emfatitzat que en el repartiment per lots que proposaven com a solució "deixava a més triar a Catalunya la primera en cadascun" d'ells.