Han afartat l'opinió pública i, en el final del camí, constaten el desastre que ha suposat la idea de tirar endavant una candidatura olímpica pels Jocs d'Hivern del 2030 entre Catalunya i l'Aragó. El mateix president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, ho ha reconegut: "És un fracàs. No hem arribat fins al final per culpa d'un desacord polític. Tot el món sap què ha passat i de cara al COI vam presentar una candidatura conjunta, sabíem que era una manera de ser més competitius, però no ha pogut ser", en declaracions a Catalunya Ràdio.

Blanco ha atès també RAC1 aquest matí per reiterar les lloances cap al Govern de la Generalitat i l'ha contraposat amb el lideratge del president aragonès, Javier Lambán: "Sense cap mena de dubte, qui ho ha fet malament és l'Aragó. No podem dir tot el món és dolent o és bo. Catalunya, en l'última part del camí, ha estat espectacular i ho he de dir molt i felicitar el president Pere Aragonès, Laura Vilagrà, el mateix Miquel Iceta, Jordi Sànchez o Jaume Collboni. Tots ells han estat importants".

"El problema ha estat Lambán"

I sí, Blanco ha carregat contra Lambán però sempre des de la moderació: "El problema ha estat que el president de l'Aragó, pel que sigui, no ho jutjo i els seus motius tindrà, trenca amb l'acord tècnic i porta la candidatura olímpica al terreny polític". I ha anat a més quan l'ha acusat de "desmentir" els seus propis tècnics. Cal recordar que Catalunya tenia 42 proves i l'Aragó 54 i, aquesta desigualtat fins i tot a favor de Lambán, va provocar que no s'entengués la seva intransigència posterior.  

"S'ha donat una imatge del tot contrària al respecte, l'entesa i el diàleg. Lambán acaba fent un plantejament totalment per separat i fora de les responsabilitats que sabia que tenia. A més, els tècnics van ser ben representats. Si diuen no estem d'acord, van al terreny polític i diuen que els tècnics han dit una altra cosa, això no és veritat. Demano la veritat. Hem donat una imatge al revés del que representa el moviment olímpic".

Mirant els Jocs del 2034

Blanco, que amb aquest projecte i el no a la candidatura madrilenya als Jocs Olímpics del 2020 ja encaixa dos fracassos al capdavant, lamenta que haurien pogut tenir recorregut si el Pirineu hagués anat a una: "Anàvem a fer els millors jocs olímpics de la història pel que fa a sostenibilitat i davant del món hem donat una imatge que no era". Mirant el futur a llarg termini, no descarta tornar a treballar per una nova proposta pel 2034 ja que la del 2030, per una qüestió de calendari i proposta inicial que es va oferir al COI, és totalment inviable reconduir-la.

El president del COE avisa però, que la mà estesa la tornarà a oferir a Catalunya però també a l'Aragó si ho sol·licita, sense rencor: "Si en el futur, de cara al 2034, Catalunya presenta candidatura, el COE la recolzarà. També si ho fa l'Aragó"