Nova enrabiada de Lambán per la candidatura fallida als Jocs d'Hivern. Després que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) assenyalés directament el president de l'Aragó, Javier Lambán, de no respectar els acords de les delegacions per pactar una candidatura conjunta per als Jocs Olímpics d'Hivern 2030, i que uns àudios filtrats a la premsa demostressin que en un principi sí que hi havia entesa entre les dues parts, l'exjugador de bàsquet i membre de la Comissió d'Atletes del Comitè Olímpic Internacional (COI), Pau Gasol, ha lamentat que el projecte s'hagi "polititzat". "Al final, quan presentes una candidatura conjunta, d'unió, que té un missatge clar i aquesta unió no es plasma des de la presidència d'Aragó, es creen diferències i es polititza una candidatura, cau", ha afirmat en declaracions a Efe. En resposta a això, el president aragonès ha recorregut a Twitter per mostrar la seva frustració amb l'esportista català i, de retruc, amb el COE. De fet, així és com s'ha dirigit a l'exestrella de bàsquet: "El catalán Pau Gasol", ha escrit en una piulada, "hauria d'informar-se millor i no donar per suposat que el COE obeeix estrictes criteris esportius", ha deixat anar sense acabar de concretar l'acusació. "En aquest cas, ha estat un aliat de l'independentisme", ha reblat. Dues hores més tard, el mandatari aragonès ha aclarit que amb "aliat de l'independentisme" es referia al COE, i ha defensat les paraules que ha triat per a referir-se a Gasol: "A mi no em molesta que em diguin l''aragonès Lambán'", ha escrit.

Gasol fa costat al COE

Els retrets de Lambán han vingut en reacció a les declaracions realitzades aquest dimecres per l'exjugador de bàsquet i membre de la Comissió d'Atletes del (COI) Pau Gasol, que ha recolzat la decisió del COE de retirar la candidatura conjunta entre Catalunya i l'Aragó per ser l'amfitrió dels Jocs d'hivern de l'any 2030, un projecte que a parer seu, s'ha polititzat. L'exesportista ha lamentat "les diferències" amb el Govern de l'Aragó que, segons ha assenyalar, han fet que la candidatura no hagi pogut avançar. "Al final quan presentes una candidatura conjunta, d'unió, que té un missatge clar i aquesta unió no es plasma des de la presidència d'Aragó, es creen diferències i es polititza una candidatura, cau", va afirmar. Gasol ha elogiat, tanmateix, la decisió final del Comitè Olímpic Espanyol: "Em sembla una decisió molt encertada del COE, d'Alejandro Blanco i de tots els membres de cara a dir: així no, veurem si ho podem fer d'una altra manera".

El COE culpa Lambán

Alejandro Blanco ha mantingut entrevistes aquest dimecres amb les principals ràdios catalanes durant les quals ha reafirmat la seva opinió negativa de Lambán per l'actitud amb la qual ha fet caure el projecte dels Jocs d'Hivern 2030: "És un fracàs. No hem arribat fins al final per culpa d'un desacord polític. Tothom sap què ha passat i de cara al COI vam presentar una candidatura conjunta, sabíem que era una manera de ser més competitius, però no ha pogut ser", en declaracions a Catalunya Ràdio. Blanco ha atès també RAC1 aquest matí per reiterar les lloances cap al Govern de la Generalitat i l'ha contraposat amb el lideratge del president aragonès, Javier Lambán: "Sense cap mena de dubte, qui ho ha fet malament és l'Aragó. No podem dir que tothom és dolent o és bo. Catalunya, en l'última part del camí, ha estat espectacular i ho he de dir molt i felicitar el president Pere Aragonès, Laura Vilagrà, el mateix Miquel Iceta, Jordi Sànchez o Jaume Collboni. Tots ells han estat importants". I sí, Blanco ha carregat contra Lambán però sempre des de la moderació: "El problema ha estat que el president de l'Aragó, pel que sigui, no ho jutjo i els seus motius tindrà, trenca amb l'acord tècnic i porta la candidatura olímpica al terreny polític". I ha anat a més quan l'ha acusat de "desmentir" els seus propis tècnics. Cal recordar que Catalunya tenia 42 proves i l'Aragó 54 i, aquesta desigualtat, fins i tot a favor de Lambán, va provocar que no s'entengués la seva intransigència posterior. "S'ha donat una imatge del tot contrària al respecte, l'entesa i el diàleg. Lambán acaba fent un plantejament totalment per separat i fora de les responsabilitats que sabia que tenia. A més, els tècnics van ser ben representats. Si diuen 'no hi estem d'acord', van al terreny polític i diuen que els tècnics han dit una altra cosa, això no és veritat. Demano la veritat. Hem donat una imatge contrària del que representa el moviment olímpic".