Amb el COE liquidant la candidatura conjunta de Catalunya i l'Aragó per els Jocs Olímpics del 2030, tot i que amb una possible presentació de Catalunya en solitari de cara el 2034, els retrets entre les tres parts continuen i estan més vius que mai. El gran culpable que aquesta candidatura no s'hagi produït, segons el mateix president del COE, no és un altre que Javier Lambán, el president de l'Aragó que ha impedit que les negociacions hagin transcorregut amb normalitat, i que ha dinamitat un acord tècnic que fins i tot els membres de la comissió aragonesa havien donat per vàlid. Ara, Lambán, que ha fet gala del seu anticatalanisme durant totes les negociacions, assegura que se sent decebut pels comentaris que Alejandro Blanco, president del COE, ha fet sobre ell i la seva actitud. En una piulada, el socialista ha assegurat que ha rebut una allau d'insults i desqualificacions" per part del president de l'organisme olímpic i de l'independentisme només pel fet d'haver defensat "l'interès de l'Aragó".  

Tuit de Javier Lambán
Tuit de Javier Lambán

Anant més enllà i contradient tota la resta de versions, Lambán ha publicat a Twitter un missatge en què assegura que "el govern aragonès és l'únic que ha buscat un acord fins a últim moment, i seguirà fent-ho de cara al 2034". Amb aquesta data marcada al calendari, el conseller d'esports de l'Aragó, Felipe Faci, va assegurar que presentarien la seva pròpia candidatura, centrada en la ciutat de Jaca, a Osca, i que aquesta aglutinarà tot el Pirineu, però al seu voltant. 

Faci també ha lamentat la "intransigència" de Catalunya en la candidatura conjunta del 2030 al Pirineu, cosa que ha fet naufragar l'empresa. Ha subratllat que arribar a un acord "era molt fàcil": només calia compartir l'esquí alpí. "Però no se m'ha donat mai una resposta tècnica al perquè de la negativa, per la qual cosa, entenem que ha estat una qüestió política", ha afegit. Llavors, el conseller ha celebrat que l'executiu del socialista Javier Lambán hagi defensat "els interessos" de l'Aragó i la "dignitat" dels aragonesos.

"Qui ho ha fet malament és l'Aragó"

Després d'anunciar que qualsevol mena de candidatura, conjunta o per separat, al 2030 quedava descartada, el mateix Blanco ha reconegut que és un fracàs: No hem arribat fins al final per culpa d'un desacord polític. Tot el món sap què ha passat i de cara al COI vam presentar una candidatura conjunta, sabíem que era una manera de ser més competitius, però no ha pogut ser", ha dit en  declaracions a Catalunya Ràdio. No ha estat en l'única ràdio catalana on s'ha pronunciat. També ho ha fet a Rac1, per reiterar les lloances cap al Govern de la Generalitat i l'ha contraposat amb el lideratge del president Lambán: "Sense cap mena de dubte, qui ho ha fet malament és l'Aragó. No podem dir tot el món és dolent o és bo. Catalunya, en l'última part del camí, ha estat espectacular i ho he de dir molt i felicitar el president Pere Aragonès, Laura Vilagrà, el mateix Miquel Iceta, Jordi Sànchez o Jaume Collboni. Tots ells han estat importants".