Després d'uns dies de tempesta a les negociacions entre Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, sembla que arriba la calma. La crisi, que va començar amb declaracions de Mas-Colell i d'Homs marcant línies vermelles a la CUP, s'ha acabat suavitzant amb Mas, Junqueras i Romeva com a homes bons. Aquest és un resum de les picabaralles dia per dia.

15 de novembre

Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia en funcions: "De la CUP podem acceptar dos vots per a la investidura d’Artur Mas com a president, però no les seves condicions. Ja sé que aquest parer pot portar a noves eleccions el mes de març. Si és així estic convençut que el president Mas sabrà explicar en la nova campanya electoral on som i per què hi som, i que els catalans sabran decidir, amb saviesa, quin lideratge volen per al procés" (article al diari Ara).

16 de novembre

Francesc Homs, candidat de Democràcia i Llibertat (CDC, DemoCat, RCat) a les eleccions espanyoles del 20D i exconseller de la Presidència: “Si no es pot garantir un govern fort i estable, seguretat jurídica, compromís amb els valors occidentals, particularment amb els europeus, i voluntat explícita de diàleg i pacte amb les institucions espanyoles i europees, caldrà convocar noves eleccions (...). La CUP no pot venir amb 10 diputats i carregar-s'ho tot” (declaracions a TV3).

17 de novembre

Julià de Jòdar, diputat de la CUP: "Que es pretengui que la CUP deixi de ser la CUP és un error gros. Per les raons que sigui –incloent-hi aferrar-se al poder– CDC pretén condicionar a fons el programa polític. CDC vol gestionar el procés garlant molt però concretant poc" (article al diari Ara).

Neus Munté, vicepresidenta en funcions: “No hi ha cap canvi d’estratègia, hi ha voluntat d’un acord que desbloquegi la situació. Correspon a l’altra part donar una resposta definitiva a aquesta proposta”.

Antoni Fernàndez Teixidó, exdiputat de CDC i representant del sector liberal: “No comparteixo ni l’inici, ni la deriva de les negociacions, ni la proposta de resolució del Parlament sobre la declaració pel naixement d’un Estat independent” (a la seva carta de dimissió de tots els càrrecs a CDC).

18 de novembre

Francesc Homs: "A Catalunya l'independentisme és una força molt important però no suficient per imposar unilateralment les seves posicions (...). Ja es veurà si tot aquest procés es decanta a aconseguir la majoria [independentista] que ara ens falta o s’arriba a altres solucions” (declaracions a la Cadena SER). Joan Tardà, número dos a la llista per Barcelona d'ERC per al 20D: “Deixem-nos de punyetes: es tracta de ser fidels al vot del 27S i respectar el mandat democràtic de les urnes". Artur Mas, president de la Generalitat en funcions: "El resultat del 27S és complex, però hi haurà solucions. Que ningú hi perdi molt i tothom hi guanyi quelcom”. Oriol Junqueras, president d'ERC: "L'acord és necessari, imprescindible, possible i probable. L’alternativa és una decepció enorme i el frau (...) Serenitat i calma acostumen a ser bones conselleres en processos de negociació (...). El candidat d'ERC és Artur Mas ”. Francesc Homs: "No considerem que això estigui bloquejat. Hi ha espais de negociació oberts" (declaracions a Catalunya Ràdio).

19 de novembre

Raül Romeva, número u de JxSí: "Tot i que ho sembli, no estem bloquejats, en absolut. Es tracta de buscar una solució que no humiliï a ningú, però tampoc signifiqui una renúncia total" (a Catalunya Ràdio).