Rovira, Junqueras i Salvadó a l'executiva d'ERC / EFE

Després de cinc dies de tensió entre Junts pel Sí i la CUP arran del segon ple d’investidura fallit, l’horitzó d’unes noves eleccions al Parlament, el mes de març que ve, s’havia tornat a instal·lar en el primer pla del debat. Però les peces s’han mogut al taulell.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha sortit aquesta tarda a advertir que l’acord és possible i necessari, mentre que el no acord seria un “frau” a les expectatives que es van obrir el 27S per al sobiranisme. El líder republicà ha volgut dibuixar les línies d’entesa que podrien permetre un pacte, tot i que insisteix a deixar-ne una que està ja fixada: el candidat de Junts pel Sí és l'actual president en funcions, Artur Mas.

Executiva extraordinària

La compareixença de Junqueras, que els darrers dies havia optat per mantenir-se en un segon pla, no és casual. Ha coincidit amb les declaracions públiques del president Mas, que en un acte a Igualada ha insistit també que “el resultat és complex però hi haurà solucions”. Des d’aquestes formacions s’assegura que els dos polítics mantenen darrerament un contacte molt sovintejat.

Els republicans han reunit avui de manera extraordinària l’executiva del partit per analitzar la situació. La reunió ha estat llarga i s’han registrat moltes intervencions, tot i que, segons fonts republicanes consultades per El Nacional, hi ha acord de fons sobre la línia a seguir. Però la intranquil·litat és també evident. Un dirigent del partit resumia l’estat d’ànim de la formació: “estem entre preocupats i molt preocupats”.

Camins d'acord

Junqueras s’ha encarregat de comparèixer en roda de premsa per fer balanç de la reunió i enviar un toc d’atenció clar: “l’acord és necessari, imprescindible, possible i probable i nosaltres hi treballem tan intensament com podem”. “L'alternativa és una decepció enorme i el frau a les expectatives que van establir la majoria de 72 diputats el 27S”, ha reblat.

A parer del líder d'ERC, el darrer ple d’investidura va mostrar que existeixen camins pels quals es pot avançar en l’entesa entre les dues parts. En concret, s’ha referit a la possibilitat d’acostar posicions en relació amb l’estructura del nou govern. Per Junqueras, és important que els cupaires hagin valorat positivament la voluntat de JxSí de fer un executiu més horitzontal. “Ens toca omplir de contingut aquesta proposta”, ha advertit.

De la seva banda, des de Junts pel Sí es va valorar positivament la disposició de la CUP a implicar-se en l’estabilitat parlamentària, ha destacat Junqueras, per la qual cosa convindria que els diputats que encapçala Antonio Baños concretessin fins on volen portar aquesta disposició, si parlen de pressupostos o de les lleis que han de permetre tirar endavant el pla de xoc social.

Serenitat

Junqueras, possible futur vicepresident i responsable de l'àrea econòmica del govern que Mas ha plantejat en les converses amb la CUP, ha fet una crida a evitar que creixi la tensió. “Serenitat i calma acostumen a ser bones conselleres en processos de negociació”, ha advertit el líder d'ERC.

Precisament, avui el candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions generals del 20D, Francesc Homs, ha rebaixat el to de les seves declaracions dels darrers dies en què advertia a la CUP que el seu partit no estava disposat a fer determinades cessions. Les darreres hores, Homs ha volgut mostrar-se “esperançat” a arribar a un acord positiu i proporcionat.