L'esquerda que es va obrir entre JxCat i ERC arran la decisió d'ajornar el ple d'investidura no ha fet més que eixamplar-se els darrers dies, i aquest matí ha esclatat al Parlament. Els diputats de JxCat no han amagat la profunda irritació que els ha provocat la decisió del president de la Cambra, Roger Torrent, d'actuar davant del Tribunal dels Drets Humans d'Estrasburg per defensar la investidura de Carles Puigdemont sense consultar-ho prèviament amb l'equip que porta la defensa del president ni informar-ne els diputats. Tant Torrent com ERC han replicat assegurant que s'havia informat al vicepresident primer, Josep Costa, la qual cosa JxCat nega.

L'anunci de Torrent sobre el recurs a Estrasburg s'afegia a la situació de tensió provocada per la negativa del president de la Cambra a incloure en l'ordre del dia de la Mesa d'avui la tramitació de la reforma de la Llei de Presidència impulsada per JxCat com una de les vies per obrir pas a la investidura.

La irritació d'aquest grup amb el responsable del Parlament s'ha fet evident durant la llarga reunió que han mantingut els diputats de JxCat fins a primera hora de la tarda i on han pogut constatar també l'enuig de Puigdemont, via teleconferència. Els diputats argumenten que el moviment del Parlament podria posar en risc l'estratègia dissenyada per l'equip legal del president.

Algunes de les intervencions no han dubtat a atribuir l'anunci de Torrent de recórrer a Estrasburg a una estratègia per "amagar" amb una "cortina de fum" el fet que la Mesa no ha admès a tràmit la proposta de reforma de la llei de Presidència. El grup de Puigdemont va registrar en solitari aquesta proposició divendres passat davant la impossibilitat de pactar la iniciativa amb ERC.

Tensió a la Mesa

També durant la reunió de la Mesa, que s'ha celebrat de manera gairebé simultània, el vicepresident primer i diputat de JxCat, Josep Costa, ha demanat explicacions a Torrent per la decisió de deixar aquesta proposició fora de l'ordre del dia i el president de la Cambra ha argumentat que s'havien presentat dos escrits contradictoris, un on es demanava tramitar la reforma per lectura única i l'altre per via d'urgència, la qual cosa hauria provocat problemes en la tramitació.  

Les deliberacions de la Mesa, avui molt més llargues del que és habitual, han hagut de fer un recés, precisament quan Costa ha sortit per ser informat pel seu grup de l'anunci de Torrent sobre l'actuació a Estrasburg. Ha estat també l'ocasió que ha aprofitat JxCat per demanar explicacions al president del Parlament abans de reprendre la reunió.

A primera hora de la tarda, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià ha comparegut davant la premsa per reclamar "discreció, rigor i seriositat" a JxCat. "Acabem amb draps bruts, amb buscar medalles acabem amb els retrets i posem-nos a treballar", ha exigit el diputat que ha insistit que Torrent havia informat de la proposta d'actuar davant del tribunal d'Estrasburg al vicepresident primer de la Mesa.

Fonts pròximes al president del Parlament asseguren que Torrent no només havia informat prèviament a Costa sinó que aquest no va exposar cap oposició. Però des de JxCat neguen tant una cosa com l'altre.

Discrepància en els temps

Les diferències entre els dos grups parlamentaris s'arrosseguen des de la setmana passada, quan es va fer evident una estratègia clarament discrepant en els temps de la negociació. JxCat ha reclamat accelerar l'acord per a la investidura, que dilluns passat fins i tot qualificava d'imminent, mentre que ERC condiciona el pacte a una entesa global que inclogui una investidura efectiva, però també un pla de Govern i l'estructura de l'executiu.

No és aliè a tot plegat el calendari de compareixences previstes a partir de demà dimecres al Suprem, que obligarà a declarar davant del jutge tant la secretària general d'ERC, Marta Rovira, com la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, l'expresident Artur Mas, i les cupaires Mireia Boya i Anna Gabriel, entre d'altres.

Reconsiderar

La tensió acumulada els darrers dies, amb anul·lacions de reunions de negociació incloses, ha esclatat aquest migdia de manera pública amb l'anunci de Torrent sobre el recurs al TEDH d'Estrasburg. El portaveu del grup parlamentari, Eduard Pujol, ha expressat públicament la "perplexitat" davant aquesta decisió que ha titllat d'"unilateral i arbitrària". "No calia fer-ho de manera unilateral perquè xoca frontalment amb una estratègia de legítima defensa", ha lamentat, per la qual cosa ha reclamat més diàleg. JxCat ha emplaçat Torrent a reconsiderar la proposta per trobar un encaix amb la defensa que dissenya l'equip jurídic del president.

També durant la compareixença al faristol del Parlament, JxCat ha lamentat públicament la negativa a tramitar la reforma de la Llei de Presidència que, a parer del portaveu del grup, demostra que no hi ha confiança amb els instruments que el Parlament té "a l'abast per salvar la situació actual". "La qüestió per nosaltres més importants avui era l'admissió a tràmit d'aquesta llei", ha explicat la diputada Gemma Geis, que no ha donat per bones les raons del president per no incloure aquesta proposició en l'ordre del dia de la Mesa.

Comissió de Reglament

Per contra, la Mesa sí que ha donat llum verda a la posada en marxa de la comissió del Reglament, tal com ha demanat JxCat, tot i que Cs ha argumentat que es tracta d'una comissió legislativa per intentar frenar la proposta. La Mesa ha deixat en mans de la Junta de Portaveus fixar els representants que correspon a cada grup dins de la comissió, la Mesa i la presidència de la qual es correspon amb la del Parlament.