El president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat aquest matí que ajorna el ple d'investidura del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que estava previst per aquesta tarda, amb l'objectiu de fer possible un debat "efectiu i amb garanties" i per donar temps a una resolució sobre les al·legacions presentades per JuntsxCat al Tribunal Constitucional. Torrent, però, ha assegurat que no desconvoca el ple perquè no proposarà cap altre candidat a la investidura que Carles Puigdemont. "Té tota la legitimitat i tot el dret", ha advertit.

L'anunci de Torrent s'ha fet públic cinc hores abans del començament del ple, previst per a les tres en punt d'aquesta tarda. Ni Junts per Catalunya ni la resta de membres de la Mesa coneixien la decisió. Des del gabinet del president del Parlament s'ha anunciat la seva compareixença un quart d'hora abans. 

"Atenent a la petició del president Puigdemont a garantir el seu dret a tenir un debat amb garanties, el ple d'avui queda ajornat però en cap cas desconvocat. Queda convocat i se celebrarà un cop assegurem un debat d'investidura efectiu i amb garanties", ha assegurat a més de comprometre's a aconseguir l'escenari més favorable possible per garantir aquest objectiu.

Torrent ha comparegut passades les deu, uns minuts més tard de l'hora anunciada i ho ha fet al despatx d'audiències per llegir la seva declaració sense preguntes.

"Ni la vicepresidenta Soraya ni el TC decidiran qui ha de ser el president de la Generalitat de Catalunya. Són els diputats i les diputades, escollits democràticament, que els pertoca fer-ho", ha advertit a més d'insistir repetidament que no acceptarà ingerències.

El president ha recordat que Puigdemont li ha enviat una carta demanant-li l'empara. "El president Puigdemont sap que la defensa dels drets dels diputats és no només l'obligació del meu càrrec sinó el que em mou en l'exercici de la meva responsabilitat", ha afegit.

Per aquesta raó, ha assegurat que s'ha compromès a protegir la seva immunitat, per la qual cosa ha demanat als serveis jurídics de la Cambra que el Parlament es personi i formuli al·legacions a la resolució del TC.

Torrent ha denunciat que l'Estat ha presentat una de les "cares més fosques des del punt de vista democràtic", amb la decisió del govern espanyol que obviant el Consell d'Estat "comet frau de llei amb una impugnació preventiva sense fonaments jurídics" i amb un TC que es reuneix d'urgència per fixar uns condicionants a la investidura de Puigdemont, "que ningú no li havia demanat". "Una decisió de compromís per no desacreditar el frau de llei comès pel govern espanyol", ha reblat.

"Sé quina és la meva responsabilitat, sé quin és el meu compromís. Aniré fins al final per defensar el dret del president Puigdemont a sotmetre's a un debat d'investidura amb totes les garanties", ha assegurat abans d'acabar advertint a l'Estat que el Parlament i el poble de Catalunya mereixen un respecte.