La jutgessa del cas l'1-O ha rebutjat investigar si el tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena és l'usuari del perfil anònim de Twitter 'Tácito', que es dedica a insultar l'independentisme, en entendre que la validesa de la seva actuació "no depèn de la ideologia".

En una interlocutòria, a la què ha tingut accés EFE, la titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que ha processat 30 persones pels preparatius de l'1-O, desestima la petició que van plantejar algunes de les defenses, entre elles càrrecs d'ERC, per aclarir la identitat del responsable del citat perfil anònim, anomenat 'Tácito'.

Les defenses demanaven a la jutgessa que ordenés a Twitter certificar la connexió de les dades personals que constin sobre el perfil de 'Tácito' i sobre el perfil oficial de Baena, així com la IP de connexió usada en la difusió de sis missatges crítics amb l'independentisme.

Per a la jutgessa, no té "transcendència ni rellevància" investigar si el màxim responsable de la Guàrdia Civil encarregat de la investigació de l'1-O és l'usuari de l'esmentat compte, atès que "la validesa de la seva actuació professional, elaborant atestats i informes i coordinant una investigació (que, no cal oblidar, ve dirigida per un jutjat instructor) no depèn de la ideologia que pugui tenir".

La magistrada es remet a la interlocutòria en què el Tribunal Suprem va descartar acordar diligències similars, amb el mateix argument que els plantejaments ideològics dels responsables i membres de les forces i cossos de seguretat no afecten la validesa de les investigacions que duguin a terme, per pròpia iniciativa o per ordre judicial.

A preguntes de les defenses dels processats al Tribunal Suprem, Baena ja va negar rotundament el passat 26 de març que estigués darrere del perfil de 'Tácito' i va adduir que s'havia produït una "associació" entre ell i aquell compte perquè la seguia des de la seva pròpia.

La vertadera identitat de 'Tácito' va ser avançada pel diari Público el febrer de 2018. Un dels periodistes del citat mitjà va mantenir una conversa telefònica amb Baena (el febrer de 2018) on aquest acceptava que sí que era el propietari del compte 'Tácito':

 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat