Una defensa de la causa que s'està instruint al jutjat número 13 de Barcelona ha presentat una sol·licitud perquè la magistrada demani a Twitter que li certifiqui qui era l'administrador del perfil 'Tácito', des del qual es carregava contra l'independentisme, així com l'adreça IP de l'ordinador que va utilitzar per fer algunes piulades. La petició l'ha fet el lletrat Ramon Setó.

El tinent coronel Daniel Baena, cap de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, es va desvincular d'aquest perfil en la seva declaració al Tribunal Suprem d'aquest dimarts. Va negar ser-ne el propietari i va afirmar que només n'era seguidor des d'un compte personal que ja no té. El tribunal de l'1-O va rebutjar la prova pericial de rastrejar el perfil per saber si era Baena qui el gestionava.

En l'escrit, avançat pel diari 'Ara' i al qual ha tingut accés l'ACN, el lletrat explica que el perfil personal de Baena i el de 'Tácito' tenen la mateixa foto d'una serp de cascavell i que és una imatge que no es pot localitzar de forma fàcil al cercador Google. Setó creu que, si s'arriba a demostrar que el perfil és de Baena, amb les "manifestacions esbiaixades" que conté, "compromet de manera clara i fefaent la imparcialitat que ha de regir les investigacions policials".

Setó demana que la comprovació es faci de manera "urgent" per tal de certificar la "deguda imparcialitat requerida als investigadors". Aquesta prova pericial no va ser acceptada pel Suprem.

Baena va justificar que seguia aquest perfil perquè, com a llicenciat en Ciències Polítiques, "tenia interès" en perfils de periodistes o politòlegs i que, en aquest perfil, 'nmaquiavelo1984' i d'àlies 'Tácito' apareixia com a politòleg. Tot i això, el diari 'Público' va emetre una conversa telefònica gravada on Baena admetia ser-ne el gestor, tot i que no l'únic. La conversa també ha estat aportada al jutjat.