El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha processat un total de 42 persones en el cas Acuamed, investigació centrada en aquesta empresa pública per l’adjudicació i execució suposadament irregular d’una vintena d’obres hidràuliques i mediambientals a la conca del Mediterrani, segons ha informat aquest dimarts el tribunal. En una resolució, el titular del jutjat central d’instrucció 6 considera que els fets són constitutius dels delictes de corrupció en els negocis, falsedat documental, frau a l’administració, prevaricació, malversació de cabals públics i suborn. En el cas del principal investigat d ela xarxa, l’exdirector general d’Acuamed, Arcadio Mateo del Puerto, afirma que va obtenir de les empreses contractistes obsequis en forma de viatges, fora i dins de l’Estat espanyol, i inclús un implant de cabells a Turquía per valor de 4.500 euros, entre els anys 2012 i 2016. Mateo va estar en presó provisional, durant uns cinc mesos, el 2016, fins que el tribunal li va rebaixar la fiança de 600.000 a 300.000 euros, que va abonar.

 En la resolució, de 241 planes, el magistrat examina totes les obres investigades en aquest procediment per l’empresa Acuamed, encarregada de les competències a l’Administració General de l’Estat en matèria d’execució i explotació hidràuliques. Entre aquestes obres, hi ha el sistema de dotació d’aigua des de l’envasament de cerro Colorado a la vall del Guadalentín (Múrcia); el projecte constructiu de les obres completaries de la planta dessaladora del campo Dalias, Balsas del Cañuelo, i la Redonda (Almeria); l’expedient de projecte de modificació de les obres de control i laminació d’avingudes en la conca mitjana del riu Serpis (País Valencià), que va obtenir Altec; el contracte de redacció del projecte, execució de les obres i l’operació i manteniment de la planta dessaladora de Torrevella (Alacant), o les obres d’eliminació de la contaminació química en la conca mitjana del riu del pantà de Flix (Tarragona), licitació que va guanyar FCC.

Obsequis dels contractistes

El magistrat dona per “indiciàriament acreditades”, tal com va indicar la Fiscalia en el seu informe, les irregularitats comeses en alguns dels contractes per tal d’afavorir a determinats contractistes. Segons el jutge, “a canvi de les adjudicacions, alguns dels processats rebien diferents obsequis”. De les comunicacions intervingudes, el jutge precisa que s'evidencien que des d’Acuamed s’actuava al marge dels criteris tècnics que havien de guiar l’actuació de l’empresa pública en la gestió dels interessos generals, "es facilitava el treball a contractistes i se li permetia intervenir" en la redacció dels informes que Acuamed havia d’emetre, variant els conceptes i els imports a incloure en la liquidació de les obres i en la reclamació a conveniència dels mateixos fins a arribar als mínims que s’havien pactat, amb independència de quina era la realitat de l’obra.

Préstec de 500 milions, en benefici propi

En la resolució, també es relata que el 14 de juny de 2012 es va formar el contracte de crèdit de finançament entre el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i el Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient per un import de fins a 500 milions d’euros que va sol·licitar Acuamed per sufragar costos propis, com ara infraestructures hidràuliques, dessalinitzadores o canalitzacions. I s’hi sosté que abans de la firma del contracte de préstec, Arcadio Mateo, que coneixia la seva tramitació, “va decidir unilateralment invertir el capital públic rebut del préstec demanat per Acuamed, en benefici propi en diverses entitats bancàries i va contractar a un assessor perquè col·laborés amb ell en aquestes activitats”, i que no va fer cas de les advertències de la Direcció General de Patrimoni de l’Estat.