El jutge que investiga el cas de Roger Espanyol ha descartat que l’impacte d’una pilota de goma disparada per la policia l’1-O, que li va causar la pèrdua d'un ull, fos intencionat o imprudent, de manera que el procediment judicial no investigarà si hi va haver voluntat de lesionar-lo.

El titular del jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona ha descartat convertir la causa judicial en un procés de sumari, procediment adequat per als delictes dolosos i imprudents, com va passar en el cas d’Esther Quintana. L'instructor no veu indicis que acreditin que el tret d’un antiavalots del Cos Nacional de Policia busqués causar lesions, ni tan sols com a dol eventual, és a dir, acceptant les possibles conseqüències, ja que la bola primer va rebotar a terra. El jutge sosté que l'ús de pilotes de goma no està prohibit per llei, quan el Departament d'Interior ho ha fet, seguint el que va acordar el Parlament de Catalunya. La defensa de Roger Español ja ha anunciat que recorrerà la decisió davant de l’Audiència de Barcelona.

Tret a terra

Segons l’associació de defensa dels drets humans Irídia, que s'encarrega de la defensa d’Español, el magistrat fa una valoració en un moment processal no oportú i que hauria de ser feta durant el judici. El magistrat sosté que l’agent va disparar la pilota de goma a terra, no pas directament contra Español, i que prèviament ja havia disparat almenys dos trets més, en un ambient de certa tensió per les càrregues policials a l’escola Ramon Llull de la Barcelona.

Irídia, per la seva banda, assegura que la pilota de goma va ser disparada a 15 metres de la víctima, mentre que els protocols policials estableixen una distància mínima de 50 metres i sempre en situacions d’extrema violència i perill, cosa que en aquell moment no passava perquè la policia ja s’estava retirant. A més, l’entitat assegura que l’agent va disparar tres cops contra Español, fins que li va impactar a l’ull, cosa que el magistrat nega.

Segons la defensa d'Español, l’agent dispara sabent que la velocitat del projectil no permet que ningú es protegeixi del seu impacte un cop disparat, "assumint que podia causar lesions molt greus a qualsevol de les persones que es trobaven agrupades en aquell lloc i inclús buscant aquell objectiu en el cas de Roger Español, a qui era la tercera vegada que se li disparava".

Roger Español es presenta a les eleccions del 14-F. És el número 2 de la llista el Moviment Corrent Roig a Tarragona.

 

Imatge principal: Roger Español a la Ciutat de la Justícia / Sergi Alcàzar