L'informe forense que s'ha presentat avui al jutjat d'instrucció 7 de Barcelona que investiga les càrregues dels policies espanyols durant l'1-O, i entre elles, la que va resultar ferit Roger Español, que va perdre la visió d'un ull, determina que la seva lesió és compatible amb l'impacte d'una pilota de goma.

Es tracta de l'informe forense que ha demanat el jutge. No és, per tant, fet per cap de les parts i això és el que li dona més valor.

Alguns dels escopeters que van declarar dimarts van arribar a desmentir i posar en dubte l'origen de la lesió. Avui, els policies que han declarat han assegurat que van disparar segons els protocols, tant pel que fa a la distància com al rebot.

Segons l'informe forense al qual ha tingut accés El Nacional, "les lesions objectives són conseqüència d'un traumatisme directe molt intens sobre el globus ocular dret, la qual cosa estableix una relació de casualitat positiva amb el mecanisme de producció referit pel lesionat. Per tant, creiem que les lesions són compatibles amb un impacte a gran velocitat probablement per una pilota de goma".

Informe Forense Roger Español

L'advocada de l'acusació popular, Anaïs Franquesa, valora que "el fet que un informe forense digui que és compatible amb una pilota de goma és clarament rellevant. Amb això i les imatges no hi pot haver cap mena de dubte que Roger Español va ser ferit per una pilota de goma". 

Les declaracions del dia

Avui els quatre policies que han declarat han tornat a explicar la gran "hostilitat" i "odi" que van rebre per part dels manifestants amb frases com "no ho havíem vist mai" i dient que van témer per la seva integritat. Així justifiquen l'ús de bales de goma.

Tots han explicat que van rebre l'ordre del cap de grup, el C-50, que declara aquest divendres.

Cap d'ells s'ha reconegut a les imatges, però sí que s'han situat i ubicat sobre el terreny. I avui han escurçat la distància en què van disparar, a 25 metres.

El jutge els ha preguntat si es van ajustar al protocol i ells han respost: "És clar, és clar".

Els policies, però, intenten sobredimensionar el grau de risc per justificar la utilització de les pilotes de goma, obviant que tot el que va passar entorn de l'escola Ramon Llull es va gravar perquè tothom duia el mòbil a la mà.