Els Mossos d'Esquadra han identificat l'escopeter de la policia espanyola que l'1 d'octubre del 2017 va fer perdre l'ull a Roger Español amb una pilota de goma en el marc de les càrregues policials durant el referèndum d'autodeterminació, segons han explicat fonts jurídiques. Els Mossos han aportat l'informe al jutjat que investiga les càrregues.

Es tracta del mateix agent del cos policial espanyol que ja havia apuntat l'acusació exercida pel mateix Español. S'ha estudiat el vestuari i el físic dels policies a partir d'un programari informàtic que analitza les estructures dels cossos. Fins al moment hi ha onze escopeters de la policia espanyola investigats per les actuacions davant l'institut Ramon Llull de Barcelona.

La identificació de l'agent que presumptament va disparar la pilota de goma permet al jutge seguir endavant amb la causa penal oberta per les lesions causades a Roger Español, que han comportat la imputació de fins a onze escopeters de la Policia Nacional que van actuar a les portes de l'institut Ramon Lull, on van ocórrer els fets.

L'escopeter que els Mossos identifiquen ara en el seu informe pericial -en el qual reconstrueixen la seqüència dels fets a partir de les imatges disponibles en la causa sobre la intervenció policial- ja va declarar com a investigat davant del jutge, al costat de la resta d'agents sospitosos, cap dels quals va aportar llum en les seves declaracions sobre l'autoria del tret.

L'informe pericial dels Mossos aplana el camí perquè el jutge instructor pugui asseure l'escopeter a la banqueta, al costat del mateix Roger Español, que també està imputat per un delicte d'atemptat a l'autoritat arran dels vídeos que el mostren llançant una tanca a un grup de policies nacionals en replegament.

L'escopeter podria ser acusat d'un delicte de lesions amb deformitat -a causa dels danys causats a Español, que ha perdut la visió d'un ull- i el jutge haurà de determinar si s'aprecia dol en l'actuació de l'agent o, per contra, una conducta imprudent. De fet, segons es desprèn del visionat de les imatges, l'agent va disparar en direcció a terra, com estableixen els protocols policials, i la pilota de goma va acabar impactant a l'ull de Roger Español per l'efecte rebot.

Recta final de la investigació

Després de rebre la pericial dels Mossos d'Esquadra, el jutge que investiga les càrregues de la Policia Nacional ha citat a declarar per al pròxim 9 de març els pèrits de la policia catalana que van confeccionar l'informe.

La investigació per les càrregues policials per impedir l'1-O a Barcelona entra en la recta final, a l'espera que el jutge acordi les últimes declaracions proposades per les parts i resolgui a quins de la quarantena d'agents investigats envia a judici.

La Fiscalia, per la seva banda, ha demanat al jutge que arxivi la majoria de les 27 peces separades que té obertes per les càrregues de la Policia Nacional -una per cada centre de votació on van intervenir els agents- i demana que segueixi endavant només amb mitja dotzena "individualitzades", en la majoria de casos per delictes lleus (les antigues faltes).