Les declaracions de la secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, continuen dividint l'independentisme. Després que aquest cap de setmana Rovira sostingués que "no vam saber superar l'ofensiva de l'Estat ni connectar amb gran part de la ciutadania" i que el referèndum de l'1 d'octubre "no va tenir prou legitimitat interna" —que li va suposar retrets des de Junts assegurant que "no va ser simbòlic, sinó que va ser de debò"—, Esquerra Republicana va sortir al pas el dilluns per tancar files amb la seva secretària general i per retreure als crítics que d'aquesta manera "segur que no avancem". Preguntada per la qüestió, la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, ha apuntat que el seu grup sempre defensarà que l'1-O va ser una "jornada de victòria", que sempre defensaran aquell dia i "la legitimitat" de la votació. "L'1 d'octubre de 2017 és la raó fundacional de Junts", ha destacat Sales.

"El Govern dona l'esquena al Parlament"

Des del faristol de la sala de premsa del Parlament de Catalunya, Junts per Catalunya ha volgut destacar que "el Govern del president Pere Aragonès torna a donar l'esquena al Parlament". El partit denuncia que aquest dilluns es presentés l'acord per a la planificació de la Formació Professional al Palau de la Generalitat i que l'executiu convoqués els grups "el diumenge al vespre". "El consens amb els grups ni existeix, ni es busca; menystenen constantment el Parlament i així no es governa un país", ha lamentat la portaveu Mònica Sales, que ha asseverat que la política de l'FP "és una peça fonamental del sistema educatiu" i "no es pot avisar tan tard quan tot ja estava decidit".

En aquest context, els juntaires defensen que la celebració del ple monogràfic d'educació té "més urgència que mai" i han manifestat que els agradaria que coincidís amb el proper ple ordinari de la cambra catalana, que començarà el 18 d'abril, després de Setmana Santa. Encara sobre "l'opacitat del Govern", Junts per Catalunya ha indicat que encara no han rebut "cap mena d'informació ni cap responsable del Departament d'Interior s'ha posat en contacte" amb ells pel decret de reestructuració del cos de Mossos d'Esquadra, tot i que es mostren "predisposats a parlar-ne".

Sobre altres qüestions parlamentàries, la diputada Mònica Sales ha celebrat que altres grups hagin decidit sumar-se a la moció per reprovar el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, per dur a terme "unes pràctiques que són pròpies d'un Govern que pensa més en el partit que en el país". L'altra carpeta que ocuparà l'agenda política de la setmana és la cimera de l'aigua, que tindrà lloc el divendres a les 16 hores. En aquesta línia, Junts ha explicat que posaran al damunt de la taula propostes com la potenciació de les dessalinitzadores, la reutilització d'aigües grises en habitatges, la millora de les potabilitzadores d'Aigües Ter-Llobregat o incrementar l'aprofitament al baix Besòs.