La presidenta de Junts, Laura Borràs, s'ha mostrat crítica aquest diumenge amb les declaracions de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, sobre el referèndum d'independència: "L'1-O no és patrimoni de ningú, que ningú es pensi que el pot desacreditar o fer malbé", ha afirmat la líder del partit, en el congrés nacional de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), celebrat a Calella (Maresme). Borràs ha acusat ERC de tenir "massa intenció" de voler reescriure el que va passar el 2017 i ha defensat que el referèndum va ser una jornada "d'autodeterminació sense precedents": "Encara que alguns diguin que va ser simbòlic i sense legitimitat interna o externa, nosaltres sabem que va ser de debò", ha reiterat durant la seva intervenció.

La presidenta de Junts ha insistit que la decisió del partit de sortir del Govern va ser encertada. Segons Borràs, ho van fer "per coherència", després de confirmar que ERC "no tenia intenció d'avançar cap a la independència". "El qui dia passa anys empeny és, en realitat, qui dia passa anys va perdent, han aconseguit gairebé modificar el refranyer català", ha ironitzat sobre el govern de Pere Aragonès.


De fet, a través de les xarxes socials, Laura Borràs ja va mostrar disconformitat amb la valoració de Rovira sobre l'1-O. En una piulada, va assegurar que el referèndum "va connectar amb la majoria de gent d’aquest país". "No va ser simbòlic, sinó ben real: un exercici d'autodeterminació sense precedents", va exposar la presidenta de Junts. "La magnitud de la repressió demostra que l'estat sí que el va considerar un referèndum de debò. A Junts, també. No girarem full", va afegir. Una idea que, aquest diumenge, ha reiterat davant la militància de la JNC, a qui ha demanat que lluitin "contra els discursos de la no implicació". Si bé Borràs ha carregat contra la secretària general d'ERC, és cert que ha reconegut que, cinc anys després de l'-1-O, la situació està "empantanegada". "S'han acumulat errors", ha assegurat la líder de Junts. 

Borràs, contra ERC

Durant la seva intervenció, la presidenta de Junts ha criticat la taula de diàleg entre l'executiu català i el govern espanyol. Per a Borràs, els seus resultats "brillen per la seva absència". En aquesta línia, també ha carregat contra la funció d'ERC a la comissió d'investigació del Parlament Europeu sobre l'espionatge amb Pegasus i ha acusat el Govern de fer "el paper galdós". "Quina mena de govern independentista es desentén dels atacs d'un exministre de l'Interior del Partit Popular que va tenir un paper l'1-O i que barroerament intenta justificar l'espionatge al president Puigdemont?", s'ha preguntat. 

Rovira es defensa

Davant les crítiques, la secretària general d'ERC s'ha defensat i ha afirmat que hi ha "faccions de l’independentisme negant la realitat, cosa que encara complica més la consecució d’un objectiu d’una complexitat immensa que no es pot abordar des del simplisme autocomplaent". "Negar la realitat no ajuda a la victòria final. La realitat cal mirar-la a la cara per fer un diagnòstic rigorós i valent que permeti encarar un nou embat amb garanties d’èxit", ha assegurat Rovira en un fil a Twitter, on ha defensat que "l'1-O és l'acte de desobediència civil més gran fet a Europa en dècades".

Nous dirigents de la JNC

En el Congrés Nacional de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), els militants han escollit nous dirigents de l'organització política juvenil. La candidatura guanyadora ha estat ReComençar, liderada per Ariadna Urroz, que serà la nova secretària general, amb Narcís Junquera com a número 2.