El grup parlamentari de Junts per Catalunya ha registrat aquest dijous una moció amb un punt que demana la reprovació del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, per l'anunci de l'acord per impulsar una segona residència de gent gran a Santa Coloma de Gramenet i que va fer acompanyat del candidat d'ERC a la ciutat del Barcelonès per a les eleccions municipals 2023, Gabriel Rufián. En una atenció als mitjans de comunicació, la portaveu Mònica Sales ha afirmat que "aquest ús partidista i electoralista que Esquerra fa del Govern és inadmissible, amb un nul respecte a les institucions i als votants" i ha qualificat aquestes pràctiques de ser "pròpies d'un Govern sectari". El motiu pel qual Junts impulsa aquesta mesura és perquè entenen que aquest dimecres el president Pere Aragonès no va desautoritzar el conseller Carles Campuzano per l'acord amb Gabriel Rufián i perquè no compareixerà a la comissió de Drets Socials per aquesta polèmica fins al proper 24 d'abril: "Serà més d'un mes després d'aquest anunci inacceptable i amb això el Govern també demostra l'escàs respecte que té cap al Parlament".

A parer de Junts, "no hi ha voluntat de donar explicacions de manera urgent al Parlament, no veiem voluntat de rectificar i, encara menys, de demanar disculpes". Per aquestes raons, expliquen, han registrat aquesta petició de reprovació. Aquesta sol·licitud arriba a través de la moció subsegüent a la interpel·lació al Govern sobre l'acció institucional que ha fet aquesta setmana el grup parlamentari de Junts i que va centrar, en bona part, en els retrets al conseller Campuzano. El text recull la reprovació de "l'actuació" del titular de Drets Socials "per anunciar en un acte electoral de partit actuacions del Departament de Drets Socials encaminades a la construcció d'una nova residència, així com per no fer efectiva, de forma immediata, la compareixença en seu parlamentària, tot i la sol·licitud amb caràcter d'urgència aprovada per aquesta cambra". La moció es debatrà al proper ple del Parlament, que serà els dies 18, 19 i 20 d'abril.

 

Preguntada pels possibles suports que pot recollir aquesta moció, Sales s'ha mostrat confiada en el fet que "veient l'escenari de la Comissió de Drets Socials, en què tots els grups van sumar-se a aquesta petició de compareixença del conseller menys el grup que dona suport al Govern, creiem que aquest punt ha de prosperar perquè no vam tenir cap explicació el dimecres ni tampoc cap desautorització per part del president de la Generalitat".

La polèmica promesa electoral de la residència de Santa Coloma de Gramenet

El passat 13 de març, diversos partits alçaven la veu contra una piulada del compte de Twitter d'Esquerra Republicana de Santa Coloma de Gramenet que deia el següent: "El cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, acorden la segona residència pública de gent gran a Santa Coloma si els republicans som decisius en el pròxim mandat". La piulada incorpora un vídeo on apareixen Rufián i Campuzano. El primer esclata: "Prou excuses, assumim la responsabilitat que, si governem aquesta ciutat, construirem l'equipament per tenir aquesta segona residència que la ciutat necessita". Per la seva part, el conseller de Drets Socials defensava que "sabem que es necessita aquesta segona residència, cal que l'ajuntament tingui la voluntat de construir-hi i, com hem fet amb altres municipis de Catalunya, ens posarem d'acord el Govern i el consistori per construir la residència" i la garantia del "finançament públic". Tots els grups, menys ERC, van sol·licitar la compareixença de Campuzano, que finalment retrà explicacions en seu parlamentària el proper 24 d'abril.

El conseller Carles Campuzano ha explicat recentment que se li "escapa d'on pot venir la polèmica", perquè sosté que el que va dir a Santa Coloma "és el que dic a tots els municipis que visito". "Si hi ha una residència a Santa Coloma de Gramenet promoguda per l'Ajuntament, mani qui hi mani, serà benvinguda per la Generalitat, amb ganes d'ajudar, com ajudem tots els municipis del país", indicava.