Dos dies després de les polèmiques paraules de Marta Rovira, ERC surt en la seva defensa. La secretària general dels republicans va recordar el cinquè aniversari del seu exili a Suïssa amb una entrevista en què va valorar amb perspectiva els fets de l'octubre del 2017. Va ser aquest punt el que va generar més recels entre els altres actors de l'independentisme: Rovira va menystenir el referèndum i lamentar que no es va aconseguir l'objectiu desitjat. "Algú va aplicar el mandat de l'1-O? No vam saber superar l'ofensiva de l'Estat ni connectar amb gran part de la ciutadania i no va tenir prou legitimitat interna", va asseverar. Aviat van sortir membres de Junts, però també del col·lectiu dissident d'ERC i d'altres espais, per denunciar les seves paraules.

I avui, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha aprofitat per secundar Marta Rovira i carregar contra els contraris. "Denunciem aquells que aprofiten per criticar les seves reflexions fetes amb perspectiva", ha dit, reivindicant el seu partit com el que treballa per preparar el terreny i "tornar a guanyar". "Només amb la crítica contra ERC que veiem d'alguns sectors de l'independentisme segur que no avancem", ha dit en un dard directe cap als juntaires. I cap a ells, també, una interpel·lació amb un punt d'ironia: la portaveu ha convidat els de Laura Borràs i Jordi Turull a llegir-se el llibre 'Tornarem a vèncer' d'Oriol Junqueras i Marta Rovira, en què parla de "com aconseguir aquesta victòria" lluny de la crítica constant entre els actors independentistes.

Vilalta ha fet aleshores la valoració d'ERC sobre els fets de l'octubre del 2017. Per als republicans, el referèndum va ser un acte de sobirania i de desobediència massiva, i "un dels més rellevants fets mai al nostre país". "Es va fer i es va guanyar, però no es va poder implementar el resultat volgut, perquè si no seríem una república". Davant d'aquesta realitat, ha assenyalat que hi ha dues opcions: quedar-se ancorat al passat i no fer cap mena d'autocrítica, o aprendre del que s'ha viscut en aquest temps. "Res del que va dir Rovira és nou, fa anys que des d'ERC ho estem reflexionant", ha subratllat.

 

De la cimera per la sequera a la reprovació de Campuzano

La portaveu també ha parlat sobre la cimera de partits per la sequera, que tindrà lloc aquest divendres. Els republicans afronten la jornada "amb la màxima responsabilitat", buscant la construcció d'acords i amplis consensos, i han interpel·lat la resta de partits perquè actuïn de la mateixa manera. "No entendríem que hi hagi qui jugui amb la qüestió de l'aigua", ha llançat. "Per molt que estiguem a les portes de les municipals, no tot s'hi val. No és moment de partidismes ni electoralismes". També amb els mateixos termes s'ha pronunciat Marta Vilalta sobre les peticions de reprovació al conseller Carles Campuzano: "És un ús partidista i electoralista fer veure que ha dit el que no ha dit", ha etzibat, recordant que la polèmica no va venir originada per les seves declaracions, sinó pel tuit de l'equip local d'ERC. "Manipular les seves paraules per acusar-los de coses que no ha dit ni fet per aconseguir el desgast polític ho veiem poc ètic".