La secretària general d'Esquerra Republicana (ERC), Marta Rovira, es troba al centre d'una polèmica per unes declaracions sobre el referèndum de l'1-O que han provocat indignació en alguns sectors de l'independentisme. Però, què va dir exactament Marta Rovira? En una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio aquest dissabte, l'exdiputada va tirar la vista enrere per repassar els fets de l'octubre del 2017 i l'evolució de l'independentisme en aquests cinc anys, que ella ha viscut des de l'exili. La republicana va afirmar que 1-O no es va aconseguir l'objectiu que s'havien proposat. "Algú ha aplicat el mandat de l'1 d'octubre?", es va preguntar. A parer seu, l'independentisme no va saber "superar l'ofensiva de l'Estat, ni connectar amb gran part de la ciutadania" i al capdavall, va valorar que el referèndum "no va tenir prou legitimitat interna". També va assenyalar que l'1-O i la proclamació de la República Catalana va mancar de reconeixement internacional.

Amb tot, Rovira va afirmar que no es penedia d'haver organitzat l'1-O i que ho tornaria a fer perquè l'objectiu de la independència "no s'ha d'abandonar".Això sí, va admetre que el país "no està preparat" per celebrar un nou referèndum unilateral i que la prioritat és "superar la repressió política, perquè l'Estat de democràtic en té poc". Aquestes declaracions li han comportat una allau de crítiques a la republicana pel fet que divergeixen molt de la seva postura el 2017, quan assegurava que el referèndum era totalment vinculant i que la majoria de "sís" convertia Catalunya en un estat independent. 

 "Qui o què et fa ara canviar de criteri?", li ha preguntat el portaveu de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, que ha recordat que la mateixa Rovira li va assegurar l'octubre del 2017 que l'1-O "legitimava per a exigir la declaració d’independència". La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, també ha criticat a Rovira i ha acusat ERC d'intentar "reescriure" els fets d'octubre del 2017. "Encara que alguns diguin que va ser simbòlic i sense legitimitat interna o externa, nosaltres sabem que va ser de debò", ha asseverat.

Rovira ha acusat els crítics de "negar la realitat" i d'instal·lar-se en el "simplisme autocomplaent". "Negar la realitat no ajuda a la victòria final. La realitat cal mirar-la a la cara per fer un diagnòstic rigorós i valent que permeti encarar un nou embat amb garanties d’èxit.", ha afirmat la republicana en una piulada. En aquest sentit, ha plantejat dues hipòtesis sobre per què algunes "faccions de l'independentisme" neguen la realitat. Segons la seva opinió, si ho fan perquè creuen que hi ha una altra realitat això vol dir que "no han actuat mai en conseqüència des del mateix 1-O a la nit i durant 5 anys". Una altra opció, a ulls de Rovira, és que es tracta d'una qüestió de "partidisme i tacticisme electoralista estèril". D'aquesta forma, l'exdiputada ha defensat la seva postura i ha insistit que "per guanyar, calen reflexions estratègiques honestes". Així, ha afirmat que l'èxit rau en "la complicitat entre la gent, el carrer i les institucions" i que, per això, cal "sumar al projecte més gent a Catalunya, i explicar-nos més i millor en l’àmbit internacional".