Fins ara, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha intentat esquivar les preguntes sobre la fugida del rei emèrit. Per això, Junts i la CUP pretenen aprofitar la propera sessió de control al Congrés, la primera després del parèntesi estival, per demanar explicacions a l'executiu de Sánchez. 

Les dues formacions independentistes, que van participar en els intents vetats a la Mesa del Congrés per crear una comissió d'investigació sobre la fugida de Joan Carles I després que la Fiscalia del Suprem investigui les suposades donacions d'Aràbia Saudita no declarades a Hisenda, han registrat aquest dijous iniciatives de control perquè el govern espanyol respongui la propera setmana.

Control al govern de Sánchez per la fugida de l'emèrit

Així, la portaveu de Junts, Laura Borràs, vol que el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, expliqui al Ple del Congrés "quants diners públics es destina a l'estada i seguretat del rei Joan Carles als Emirats Àrabs Units", la destinació on va recalar el mateix dia que es va anunciar des de Zarzuela seva decisió d'anar-se'n d'Espanya.

Marlaska control govern Congrés EFE

El ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, en una sessió de control del Congrés dels Diputats. / Efe

En el llistat d'iniciatives registrades per al pròxim Ple, a què ha tingut accés Europa Press, la CUP ha inclòs per la seva part una interpel·lació al govern espanyol per detallar quina ha estat la col·laboració de l'executiu amb la marxa del rei Joan Carles.

Tots dos escrits hauran de passar primer pel filtre de la Mesa del Congrés, que el passat mes d'agost ja va vetar les peticions de compareixença de Govern sobre aquesta qüestió en considerar, d'acord amb els lletrats de la Cambra, que la família real és "matèria aliena al control parlamentari de l'Executiu".

 

Imatge principal: Imatge d'arxiu del rei emèrit Joan Carles I.