El Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) hauria donat cobertura a la sortida d'Espanya de Joan Carles I i estaria ajudant al dispositiu de seguretat que té el rei emèrit, segons avança Vozpópuli. Ara, el servei d'intel·ligència està preocupat pel cop a la imatge d'Espanya a l'exterior que ha propiciat la fugida del monarca.

Joan Carles I va marxar d'Espanya a principis d'agost "amb profund sentiment però amb gran serenitat" per "certs esdeveniments passats" de la seva vida privada, tal com va comunicar en una missiva a Felip VI. "Ara, guiat pel convenciment de prestar el millor servei als espanyols, a les seves institucions i a tu com a Rei, et comunico la meva meditada decisió de traslladar-me, en aquests moments, fora d'Espanya", va assenyalar.

Malgrat que, de moment, no ha transcendit el país on es troba Joan Carles I, el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va reconèixer dilluns que el govern espanyol paga la seguretat del rei emèrit que, segons va informar La política online, costa en escortes a l'erari públic 32.000 euros al mes. "Ningú no pot oblidar que estem parlant de qui va ser el cap d'estat a Espanya, amb la qual cosa la seva seguretat evidentment concerneix l'Estat espanyol", va afirmar el ministre.

A Suïssa no té immunitat

Per la seva banda, la justícia suïssa va alertar que no té plena immunitat al país helvètic. El professor de dret de la Universitat de Zuric Frank Meyer va manifestar a Swissinfo que, encara que el rei emèrit sigui inviolable a Espanya, "la llei espanyola no té cap efecte directe a Suïssa". "Joan Carles I es podria beneficiar d'una "immunitat funcional" quan era Rei, però aquesta immunitat està lligada a la seva funció d'agent públic de l'Estat i no s'aplica a la persona privada", va afegir.

A Espanya, el Ministeri d'Exteriors segueix formalment al marge de les decisions del rei emèrit, un fet que els serveis secrets aliats qualifiquen com a "negatiu". Ara, la República Dominicana està "en el focus diplomàtic" de l'Estat espanyol davant la possibilitat que Joan Carles I fixi allà la seva residència, encara que sigui de manera provisional. De fet, la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, tenia la intenció de viatjar aquest diumenge al país centroamericà per assistir a la presa de possessió del president electe, Luis Abinader.