Té tots els números per naufragar, però la CUP vol que el rei Felip VI comparegui al Congrés dels Diputats. Els anticapitalistes han anunciat aquest dimecres una petició de compareixença del monarca davant la Comissió d'Interior de la cambra baixa, en tant que cap de les Forces Armades. La sol·licitud està motivada "arrel de la notícia feta pública per la fiscalia anticorrupció dels suborns pagats per l'Estat espanyol a l'Aràbia Saudita" a canvi de contractes d'armament.

Segons va avançar El Mundo la setmana passada, la Fiscalia Anticorrupció ha dut a terme una investigació que conclou que al llarg de 25 anys l'empresa estatal espanyola Defex, dedicada a l'exportació d'armament, va estar pagant suborns a funcionaris de l'Aràbia Saudita. Entre 1991 i 2016, quan el govern de Rajoy va liquidar l'empresa davant de la magnitud de l'escàndol que s'acostava, Defex va desviar més de 100 milions d'euros amb la finalitat d'assegurar-se contractes d'exportació.

En la seva compareixença davant la premsa, la diputada Mireia Vehí ha subratllat que “és el cas més gran de corrupció a l’Estat espanyol, el doble que la Gürtel”, i que davant d’això cal explicacions del Rei, entre altres persones. Són conscients del naufragi previsible de la iniciativa, però volen “reiterar la impossibilitat per part de les Corts de fiscalitzar la monarquia”.

“No només s’ha de poder fiscalitzar la monarquia, sinó que ha de donar explicacions”, ha assegurat la parlamentària anticapitalista. Ha recordat que “entre tots els contractes investigats hi ha persones vinculades de manera directa al Rei emèrit i a les cúpules militars”.