La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha estat qui ha negociat la fugida del rei emèrit. Segons ha pogut saber TVE, Calvo ha sigut l'encarregada de la negociació del govern espanyol amb la Casa Reial i que ha acabat amb la marxa d'Espanya de Joan Carles I.

Aquest dilluns, el rei emèrit Joan Carles I ha comunicat al seu fill Felip VI que s'exilia d'Espanya i abandonarà d'aquesta manera el Palau de la Zarzuela, on encara residia. La Casa Reial ha fet pública la decisió després que els actuals monarques espanyols hagin finalitzat una ronda per les comunitats autònomes. El darrer rei que s'havia exiliat d'Espanya fins ara era Alfons XIII, però Joan Carles I segueix els seus passos com un intent de preservar el seu fill.

La Moncloa, al costat del rei

Després de fer-se pública la notícia, el govern espanyol ha expressat el seu respecte per la decisió de Joan Carles I per la repercussió d'assumptes de la seva vida personal passada, i han posat l'accent en "el sentit de l'exemplaritat i la transparència" de l'actual Cap de l'Estat, el Rei Felip VI.

EuropaPress 3257700 elpresidente gobierno pedro sanchez rey felipe vi llegada monasterio yuso

El president Pedro Sánchez amb el rei Felip VI a la conferència de presidents de La Rioja. / Europa Press

Fonts de Moncloa consultades per Europa Press han expressat el seu "respecte" per les decisions comunicades per la Casa del Rei i han posat de manifest el seu "reconeixement de el sentit de l'exemplaritat i transparència que sempre han guiat el rei Felip VI des de la seva arribada a la Prefectura de l'Estat".

Protegir a Felip VI

El president Pedro Sánchez va decidir trencar el silenci que imperava a la Moncloa i a principis de juliol va qualificar de “pertorbadores” i “inquietants” les informacions que arribaven sobre els negocis del rei emèrit. Sánchez, però, també va aplaudir la tasca de Felip VI per marcar distància amb el seu pare.

També Calvo va animar el cap de l’Estat a fer un pas més enllà, trencant definitivament amb el seu pare. “Hi ha una part de la ciutadania que està molt preocupada”, assegurava la dirigent socialista. Ja fa dies que, fora de càmeres, els membres de l’executiu avancen que hi haurà passos contundents. La fugida del rei emèrit seria la culminació d'una operació d'estat per salvar Felip VI.