Segueix la pugna entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Junts per Catalunya va acordar amb el PSOE la delegació integral de competències d'immigració per via de l'article 150.2 de la Constitució. A canvi, els de Carles Puigdemont van facilitar l'aprovació de decrets anticrisi que penjaven d'un fil a l'últim minut. Això va ser criticat per Esquerra Republicana, que, a banda d'intentar rebaixar les expectatives de l'acord, acusaven els junters de comprar el marc mental de l'extrema dreta vinculant la delinqüència amb la immigració. La tensió entre els dos principals partits independentistes segueix viva. El portaveu de Junts, Josep Rius, ha assegurat que "un Govern que no vol competències és incompetent". "Des d’ERC van criticar aquest pacte. Demostra la desorientació d’Esquerra des del canvi de paradigma al Congrés. Des que hi ha Junts hi ha molts avenços", subratlla el portaveu de Junts. 

Josep Rius ha seguit carregant contra els republicans, recordant la seva "mala gestió" des de l'executiu amb temes com la sequera, els mals resultats dels informes PISA i les dades de seguretat. "La sequera no es va posar en el centre del debat fins que Junts va impulsar un ple monogràfic al Parlament. D’allà va sortir un acord per impulsar infraestructures", ha dit Rius, qui ha criticat novament els republicans per la seva "inacció". A més, també ha criticat a Aragonès per posar-se en "mode electoral" en ser nomenat candidat d'ERC per a les pròximes eleccions, que el president ha fixat pel pròxim febrer del 2025. "Seria molt sorprenent que hi hagués unes eleccions anticipades. Hauria de donar moltes explicacions per aquest canvi de parer", ha dit Rius. 

"Tripartit is coming"

Junts per Catalunya també alerta d'un possible retorn del tripartit entre PSC, ERC i comuns: "Tripartit is coming". Sobretot després de l'acord de pressupostos de l'any passat. De fet, enguany, el portaveu de Junts explica que la darrera reunió que el seu partit va tenir amb el Govern per parlar dels comptes del 2024 va ser abans de Nadal. "No tenim cap programada. Sembla que van per una altra via", ha dit Rius, qui creu que els darrers pactes són un símptoma del "retorn del tripartit". "Diputacions, Madrid, els darrers pressupostos, Ajuntament de Barcelona… Sembla que les preferències d’ERC van cap a PSC i comuns", ha dit el també diputat de Junts al Parlament. 

Precisament, sobre l'aproximació dels republicans al PSC per entrar al govern del consistori de la capital catalana, Rius ha acusat d'incoherència a PSC i ERC. "ERC va dir que no hi havia de tornar la Colau i ara sembla que el senyor Collboni té una preferència amb Esquerra i els comuns per fer entrar els comuns per la porta del darrere", ha replicat Rius, qui alerta que "tornarem a tenir la senyora Colau governant". De fet, considera que socialistes i republicans perden credibilitat amb aquest possible pacte i treu pit perquè "Junts s'ha mantingut coherent". 

Objectiu: blindar el terrorisme a l'amnistia

Pel que fa a l'amnistia, Josep Rius explica que seguiran negociant les esmenes que aquest dimarts es voten a la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats. "Batallarem perquè cobreixi tots els encausats i tots els condemnats i perquè la seva aplicació sigui immediata", ha dit el també regidor a l'Ajuntament de Barcelona. Les esmenes de Junts van en el sentit de blindar la llei davant les actuacions del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón, que ha imputat Carles Puigdemont i Marta Rovira -amb 10 dirigents més- pels delictes de terrorisme en el marc de la causa de Tsunami Democràtic. "Com pot ser que una manifestació a La Junquera o a l’aeroport estiguin imputats per terrorisme. Aquest país té molta experiència en terrorisme i tothom pot veure que el Procés no té res a veure amb això", ha criticat Rius, qui ha explicat que les esmenes seguiran vives fins al ple al Congrés del 30 de gener passi el que passi avui. 

Junts també demanarà la compareixença de Rajoy per les noves informacions que ha publicat en exclusiva ElNacional.cat que incriminen l'expresident del govern espanyol per l'Operació Catalunya. "Nosaltres vam pactar amb el PSOE que no hi hagués vetos en les peticions de compareixença a les comissions d’investigació. Rajoy ha de comparèixer", ha subratllat el portaveu de Junts, qui constata que hi va haver lawfare amb les proves dels últims dies. "Si hi ha algun jutge, polític, mitjà de comunicació... haurà de comparèixer", ha avisat el diputat de Junts. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!