El dimecres d'infart que va viure el PSOE amb el debat dels tres decrets del govern de Pedro Sánchez va tenir una prèvia la vigília amb un sopar entre els negociadors de les dues parts a la Moncloa, segons ha pogut saber ElNacional.cat. Després de dies assegurant que Junts votaria en contra dels decrets, la trobada entre els representants socialistes i els de Junts tampoc no va aconseguir canviar el sentit del vot, però, tal com demostra el resultat final, sí que va poder obrir una via per al gir argumental de darrer moment.

En nom del PSOE van participar en el sopar la vicepresidenta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i el secretari d'organització socialista i principal interlocutor amb Junts, Santos Cerdán. En representació de Junts hi havia el secretari general, Jordi Turull, la presidenta del grup parlamentari al Congrés, Míriam Nogueras, i el president del grup al Parlament, Albert Batet.

Reunió

Santos Cerdán, que després de setmanes de negociacions ha aconseguit crear un clima de confiança amb Junts, apareixia com una ròtula que havia de facilitar el diàleg per superar la cortina de desconfiança que han aixecat altres representants del govern de Sánchez. Precisament, aquest dijous Jordi Turull ha fet en declaracions a Catalunya Ràdio un reconeixement del paper del secretari d'organització socialista. "A vegades trobes interlocutors amb qui pots parlar de forma honesta i anar per feina”, ha assegurat.

El plat principal del sopar era la patata calenta en forma de tres decrets ben farcits, la no-aprovació dels quals amenaçava deixar el govern de Pedro Sánchez en una situació més que complicada. A diferència del Parlament, l'oposició al Congrés de Diputats es mostra implacable amb un govern incapaç de tirar endavant les seves votacions. De fet, la legislatura passada, tot i la complexitat aritmètica, el PSOE gairebé no va perdre cap votació important a la cambra baixa. Aquest cop, però, Sánchez havia errat el càlcul en impulsar tres decrets que van crear malestar a Junts, que des del primer moment va assegurar que hi votaria en contra.

Vot en contra

El dia abans del sopar, el portaveu del partit, Josep Rius, va aconsellar al PSOE que retirés els decrets i els tornés a presentar després de pactar els diferents temes que s'hi abordaven de manera individualitzada. El partit de Carles Puigdemont retreia, a més, als socialistes que un dels decrets posava en risc l'aplicació de la llei d'amnistia. A més, exigia revertir el decret del PP de l'any 2017 que va facilitar la deslocalització de les seus d'empreses catalanes i que, a més, se sancionessin les que no vulguin tornar.

L'objectiu de Junts era deixar clar durant la trobada el seu rebuig a les propostes. Això no obstant, el sopar, o la sobretaula, va aconseguir fer més païble el disgust dels independentistes pel menyspreu del PSOE en la tramitació dels decrets. No es va tancar cap acord, però sí que es va mantenir oberta una via que abans de l'àpat semblava agonitzar sense remei. Aquella nit de dimarts la digestió va resultar més àgil del que s'esperava i va obrir el pas a un dimecres, que tot i resultar d'infart i desconcert, va acabar amb l'aprovació de dos dels decrets, l'òmnibus i el decret anticrisi. No va prosperar el decret del subsidi d'atur, però la responsabilitat va quedar en mans de Podemos i la seva guerra amb la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz.

A canvi de l'aval de Junts a les propostes, el govern de Pedro Sánchez no s'ha compromès a castigar les empreses que no vulguin tornar a Catalunya un cop es reverteixi el decret del PP, però sí que va acceptar eliminar l'article 43 bis de la llei d'enjudiciament civil o delegar les competències sobre immigració a la Generalitat. Així mateix, el govern espanyol s'ha compromès a la publicació immediata de les dades oficials per calcular les balances fiscals o deixar l'IVA de l'oli al 0%.