Junts per Catalunya demanarà la compareixença de l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy a la comissió sobre l'Operació Catalunya del Congrés dels Diputats. Ho ha dit el secretari general del partit, Jordi Turull, després de les informacions publicades per ElNacional.cat, en les quals s'evidencia que l'expresident del PP no era aliè a les maniobres de l'Operació Catalunya. De fet, El Nacional.cat publica documents i àudios i ho valida amb testimonis que formaven part de l'operatiu que demostra que el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Diaz, i el mateix expresident espanyol van ordenar iniciar l'Operació Catalunya el setembre de 2012, justament després de la Diada Nacional massiva d'aquell any i després que el llavors president Artur Mas exigís sense èxit a la Moncloa un pacte fiscal per a Catalunya.

🔴 Papers Operació Catalunya, DIRECTE | Reaccions als documents secrets que incriminen Rajoy
 

Turull s'ha mostrat indignat amb el govern popular d'aleshores per la persecució evident a l'independentisme català en una entrevista a 'Els Mastins' de TV3. Per això, ha recordat que un dels elements claus en les negociacions per la constitució de la Mesa del Congrés va ser la reactivació de la comissió de l'Operació Catalunya, després que es posés en marxa la passada legislatura, però es congelés per la convocatòria d'eleccions. Ara, però, Junts i el PSOE han acordat evitar els vetos creats en les compareixences, ja que, en la legislatura anterior, el partit de Puigdemont ja va demanar la compareixença de Rajoy, però el PSOE ho va vetar.

Ara, el PSOE ho haurà de votar a favor, tal com estableix l'acord. Precisament, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat arribar "fins a les últimes conseqüències" en les comissions de la cambra baixa. “Cal esclarir un dels fets més lamentables i vergonyosos de la història democràtica del nostre país”, ha asseverat l’actual president del govern espanyol.

"Això és massa gros"

Per la seva banda, Turull ha seguit carregant contra el govern de Rajoy i ha recordat que, per això, el seu partit li donava tanta importància en les negociacions per la constitució de la Mesa del Congrés. "Això és massa gros i tenim el dret a saber la veritat. El govern del PP va fer tot el que va poder per intentar desprestigiar tot el que significava l’independentisme i amb la complicitat dels altres", ha dit Turull. "A partir d'aquí demanarem totes les responsabilitats que se'n puguin derivar", ha afegit.

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!