Sense citar directament a Junts per Catalunya, els missatges d'Esquerra Republicana alertant dels riscos que comporta "abraçar" discursos d'extrema dreta en matèria d'immigració s'han multiplicat en els últims, d'ençà que Junts i el PSOE van arribar a un acord per delegar les competències en immigració. Ho ha fet el seu president, Oriol Junqueras; el seu líder a Madrid, Gabriel Rufián; la seva portaveu Raquel Sans, o diputats del partit al Parlament. L'endemà del ple del Congrés on Junts es va acabar abstenint per validar els decrets del govern espanyol (un va fracassar davant el vot en contra de Podemos) a canvi d'elements com la delegació de les competències en immigració, Gabriel Rufián va escriure una piulada a les xarxes socials , on va alertar que l'esquerra havia de defensar la seguretat i la lluita contra la delinqüència, però alhora havia de practicar l'antifeixisme i "ser contundent en la denúncia dels discursos que la vinculen al poble i al migrant, es facin amb una rojigualda o amb una estelada". Hores abans, el secretari general de Junts, Jordi Turull, havia assegurat en una entrevista que la Generalitat havia de poder decidir si s'expulsa o no als migrants multireincidents, mirant "en quines condicions se'ls pot fer fora". 

El president del partit, Oriol Junqueras també advertia a les xarxes socials després del pacte entre Junts i el PSOE i les declaracions de Turull, que "abraçar els discursos de l'extrema dreta que criminalitzen les persones migrants, lluny de resoldre les situacions de pobresa i exclusió, posa en risc la cohesió social, un país compartit amb tothom que hi viu i la seva incorporació al projecte nacional". El missatge del president d'Esquerra compta amb més d'un miler de respostes a X. En una entrevista al programa Cafè d'Idees, la portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha estat preguntada per aquestes paraules de Junqueras, i ha assegurat que el republicà no estava comparant la política de Junts amb la d'extrema dreta, però ha apuntat que "quan es fa una associació directa entre delinqüència i immigració és donar una imatge estigmatitzada de les persones migrades i això és molt perillós". Fa unes setmanes, coincidint amb l'esclat de la polèmica després que alcaldes de Junts al Maresme demanessin l'expulsió de migrants multireincidents, Sans va equiparar el discurs del partit independentista amb el de l'extrema dreta. 

 

Crítiques més directes

Maria Dantas, nascuda al Brasil i exdiputada d'Esquerra Republicana al Congrés va apujar el to contra Junts per Catalunya, citant les declaracions de Jordi Turull a Catalunya Ràdio, tot assegurant que s'estava vinculant la migració amb la delinqüència, "els mateixos plantejaments que Vox, Bolsonaro, Aliança Catalana, Le Pen, La Lega i tota la claca feixista". També s'ha referit directament a Junts la diputada Najat Diourech, que ha lamentat que "un cop normalitzes el discurs d'odi, acabes naturalitzant i acceptant el relat de l'extrema dreta". Ruben Wagensberg, diputat al Parlament i secretari de la mesa d'aquesta institució, critica al seu torn les paraules de Turull, considerant que les competències i recursos que demanen els ajuntaments ha de ser "amb la voluntat i la responsabilitat d'incloure més i millor a la nova ciutadania en cap cas de criminalitzar-la". "Conegut i perillós camí, el que està agafant un dels grans partits del país". 

 

A banda de criticar, en alguns casos directament i en d'altres de forma velada, el posicionament de Junts per Catalunya, des d'Esquerra i el Govern també s'ha minimitzat l'abast dels acords entre Junts per Catalunya i el PSOE, entre els quals destaca el de les delegacions de les competències en immigració. Per exemple, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha tret ferro a l'acord després de parlar amb el seu homòleg espanyol, Félix Bolaños. Vilagrà ha exposat que el ministre li ha assegurat que l'acord PSOE-Junts no és un traspàs de les competències en immigració. La consellera ha subratllat que no hi ha cap mena de pacte de traspàs, sinó un compromís d'impulsar una llei orgànica, procés que ha remarcat que és molt llarg. "És un pacte molt difús. Nosaltres estem a 4t de negociació amb el PSOE, ens estem a punt de graduar, i sabem com acaba quan els socialistes fan servir el verb impulsar", ha sentenciat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!