La Junta Electoral Central (JEC) ha executat les multes que havia imposat al president Quim Torra per tres actuacions durant la campanya electoral del 28-A. Torra ha denunciat que la JEC, amb l'execució de les sancions, ha desobeït el Consell d'Europa, que va instar l'estat espanyol a "abstenir-se de sancionar els successors dels polítics empresonats per accions simbòliques".

"L’execució de la persecució política contra el president Torra amb aquestes sancions econòmiques, és un exemple més que la repressió no s’atura i que l’estat espanyol viu encara cec de venjança després de la gran victòria ciutadana del Primer d’Octubre", assenyala l'oficina del president en un comunicat, que destaca que les conseqüències repressives "de quedar-se a mig camí de la proclamació i defensa de la independència són pitjors que les d’arribar fins al final".

Robatori

El mateix Torra ha denunciat a través de les xarxes socials que “la repressió no s’atura”. El president, que ha insistit que “l’estat espanyol viu encara cec de venjança per la gran victòria ciutadana del Primer d’Octubre”, ha qualificat de robatori l’actuació de la junta electoral. “La JEC espanyola desobeeix el Consell d'Europa i em robarà les pròximes hores 8.500 euros per tres sancions de venjança per defensar drets”, ha etzibat.

TUIT TORRA sanciones JEC

Llibertat d'expressió

El president Torra ha rebut aquesta setmana la notificació de l’execució de les multes imposades per la Junta Electoral Central per haver mantingut les pancartes i llaços per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats durant les eleccions, per haver fet servir l’expressió "nefast 155" i per haver afirmat en un correu electrònic: "El president Puigdemont i els consellers del seu govern que són amb ell a l’exili o a la presó", i per haver enviat la tradicional carta de felicitació del Sant Jordi als treballadors públics. En total, 8.500 euros de multa.

Torra considera que l'execució de les multes és un cas més de persecució de la llibertat d’expressió i desobeeix les indicacions del Consell d’Europa que, en l’informe aprovat de manera aclaparadora per l’assemblea de la institució, instava l’estat espanyol a "abstenir-se de sancionar els successors dels polítics empresonats per accions simbòliques que tan sols mostrin la seva solidaritat amb els detinguts". 

Indicacions Nacions Unides

L'oficina del president assenyala que Quim Torra va fer totes aquestes accions per les quals ara ha estat sancionat per la Junta Electoral Central en compliment de les indicacions que feia el grup sobre detencions arbitràries de la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides, que animava les autoritats a denunciar la vulneració de drets que s’havia produït contra els polítics i ciutadans independentistes catalans.

Torra ha expressat en diverses ocasions que no abonaria les sancions voluntàriament. “No pagaré aquestes multes i, per tant, caldrà que em robin aquests diners si els volen cobrar”, va manifestar en rebre la notificació de les sancions el maig passat.

 

Imatge principal, el president Quim Torra / ACN