El Comitè d'Afers Legals i Drets Humans de l'Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ha elaborat un informe sobre l’enjudiciament de polítics per declaracions fetes en l'exercici dels seus mandats, en què analitza les situacions a Espanya i a Turquia. Com a conclusió, aquesta comissió demana a les autoritats espanyoles la llibertat, a través de l'indult o altres vies, dels polítics catalans condemnats pel seu paper en l'organització del referèndum. Així mateix, reclama abandonar els procediments d'extradició contra els polítics catalans residents a l'estranger i que estiguin perseguits pels mateixos motius. La resolució adoptada per la comissió s'haurà de votar a l'Assemblea Parlamentària del Consell el mes de juny.

Aquest és el segon revés en dos dies que rep l'estat espanyol des d'instàncies europees després que ahir el Tribunal General de la Unió Europea anunciés que havia decidit suspendre temporalment l'aixecament de la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí que havia aprovat el Parlament Europeu a petició del Tribunal Suprem.

L'informe que avui ha fet públic el Consell d'Europa adverteix, en referir-se al cas d’Espanya, que “la simple expressió d’opinions independentistes no és motiu de persecució penal”, i això no obstant, subratlla que hi ha polítics que han estat processats i condemnats a llargues penes per haver fet declaracions en l'exercici dels seus mandats en suport al referèndum del 2017.

Reformar la sedició i rebel·lió

La comissió demana que les autoritats espanyoles reformin les disposicions penals sobre el delicte de sedició i rebel·lió, i que no s'utilitzi aquesta reforma per tornar a penalitzar l'organització d'un referèndum il·legal —que ja va ser exclòs del Codi Penal el 2005— ni per donar peu a sancions desproporcionades per castigar transgressions no violentes.

També demana a les autoritats espanyoles que contemplin considerar l'indult o la llibertat dels presos catalans condemnats pel referèndum inconstitucional i per les manifestacions pacífiques massives relacionades amb aquests; a més d'instar-les a considerar abandonar els processos d'extradició contra els polítics exiliats, i a retirar els processos contra funcionaris de menor rang involucrats en el referèndum.

No poden exigir renunciar a les idees

L'informe adverteix que les autoritats s'han d'abstenir d'exigir als polítics catalans que repudiïn "les seves opinions polítiques" per aconseguir un "règim carcerari favorable o una oportunitat d'indult", tot i que admet que se'ls pot exigir que es comprometin a perseguir els seus objectius polítics sense recórrer a mitjans il·legals.

El text adverteix que els polítics necessiten un nivell particularment alt de llibertat d’expressió i llibertat de reunió, tant al Parlament com quan parlen amb els seus electors, malgrat admetre que hi ha límits, com són el discurs d'odi o les crides a tombar de manera violència les institucions democràtiques.

Ponent socialista

Així mateix, subratlla que tothom i de manera particular els polítics han de tenir dret a fer propostes que obliguin, per ser implementades, a canvis a la Constitució, sempre que es proposi a través de mitjans pacífics i legals.

 Boris Cilevics presó Lledoners Consell d'Europa - ACN

El diputat socialista letó Boriss Cilevics a les portes de la Presó de Lledoners / ACN

L’informe ha estat elaborat pel diputat socialista letó Boriss Cilevics, el qual ha visitat els presos i ha plantejat diverses crides per a la seva posada en llibertat. Durant els darrers mesos Cilevics ha insistit en reclamar la llibertat dels presos arran de la pandèmia del coronavirus. Les conclusions de l'informe s'han aprovat en el marc de la comissió amb 21 vots a favor i 6 en contra. 

 

A la imatge principal, el Consell d'Europa / ACN