L'informe del Comitè d’Afers Legals i Drets Humans de l'Assemblea del Consell d’Europa sobre l'ús de la justícia que s'ha fet a Espanya contra polítics independentistes catalans ha estat interpretat pel president Quim Torra com tota una amonestació cap a l'estat espanyol per la seva inhabilitació l'any passat. Per aquest motiu, ha subratllat la importància de la lluita contra la repressió atès que, segons ell "abaixar el cap no du enlloc". 

Així ho ha declarat a través d'una publicació a Twitter: "L’informe amonesta l’estat espanyol per la meva inhabilitació. Cal combatre la repressió amb determinació i no permetre que es vulnerin els nostres drets. Fer-se enrere o abaixar el cap mai no porta enlloc", ha escrit. 

 

Quim Torra i Pla Informe Consejo de Europa

Quim Torra i Pla / Twitter

 

A través d'una nota de premsa als mitjans, ha detallat que el document publicat aquest dijous exigeix "no perseguir els polítics que van succeir els empresonats per les seves mostres de solidaritat", en una clara referència a la seva inhabilitació.

En la mateixa línia, ha remarcat la petició de l'informe de "retirar els processos en marxa contra els dirigents/funcionaris implicats en el referèndum inconstitucional del 2017".

 

El segon judici de Torra

Torra es va negar a retirar les pancartes i símbols de solidaritat amb els represaliats per l'1-O al Palau de la Generalitat i a qualsevol dependència de les institucions públiques catalanes, seguint les indicacions fetes pel grup sobre detencions arbitràries de la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides, que animava les autoritats a denunciar la vulneració de drets que s’havia produït contra els polítics i ciutadans independentistes catalans.

El president enfrontarà durant les pròximes setmanes un segon judici, a causa d'haver desobeït la instrucció del Tribunal Superior de Justícia de retirada d'una pancarta de solidaritat amb els presos polítics i exiliats.

Sobre els indults

També ha assegurat que els indults no són la "solució per al conflicte polític, perquè no som davant d'un conflicte legal, sinó d’un conflicte polític".

 

 

La interpretació de Sánchez

La interpretació per part del govern espanyol, per contra, és ben diferent. L'executiu considera que l'informe del Consell d'Europa que insta Espanya a "considerar l'indult o l'excarceració" dels presos polítics, "avala l'actuació" d'Espanya en aquesta matèria malgrat que "parteix d'un plantejament erroni" que mereix un "retret general del govern espanyol".

Segons un comunicat del Ministeri d'Afers Estrangers, la resolució parteix d'un "perjudici" que contamina tot el text: que els líders del procés van ser jutjats per expressar les seves idees en l'exercici dels seus càrrecs. Això "contamina" tot el document i es reflecteix en la resolució i en les seves recomanacions.
 

 

Imatge principal, president Quim Torra / ACN