“No pagaré aquestes multes i, per tant, caldrà que em robin aquests diners si els volen cobrar”. El president Quim Torra és contundent. Ha rebut ja la notificació de la Junta Electoral per pagar les multes per desobeïr les ordres de retirada de les pancartes en defensa dels presos polítics però es mostra ferm i diu que no les pagarà.

Son tres multes que pugen 8.500 euros. Són multes imposades per la desatenció d’instruccions, que Torra qualifica de "completament irregulars i il·legítimes" per la retirada de les pancartes i símbols per la llibertat dels presos polítics de qualsevol edifici de l’administració de la Generalitat durant la campanya electoral del març de 2019. El mes de març, Torra va rebre ja la citació per pagar les multes, i en aquest moment ja va dir que no les pagaria.

"Aquestes multes ja foren denunciades en el seu moment i recorregudes —infructuosament, és clar— als òrgans de justícia corresponents", diu Torra en un comunicat. "Són multes que formen part d’un procés repressiu de coerció de la llibertat d’expressió i de persecució de l’independentisme a Catalunya. Són multes que formen part del plet legal que encara ara és viu perquè serà recorregut al Tribunal Europeu dels Drets Humans a Estrasburg per la meva defensa", insisteix.

El president es planta i reitera: "Jo no pagaré voluntàriament aquestes multes. Formen part del saqueig disfressat de legalitat que fa anys, decennis i segles que l’estat espanyol executa als Països Catalans. No pagaré aquestes multes i, per tant, caldrà que em robin aquests diners si els volen cobrar. Estic disposat a anar a la presó, si cal, però mai no ordenaré cap pagament a la Junta Electoral espanyola, que actua de manera irregular per perseguir l’independentisme i els drets fonamentals com la llibertat d’expressió. Tampoc no vull que ningú pagui aquestes multes per mi, ni la Caixa de Solidaritat ni ningú. I aprofito per agrair l’oferiment que ja se’m va fer en el seu moment".

Façana Generalitat Pancarta Llibertat Presos i exiliats llaç groc - Sergi Alcàzar

"El poble de Catalunya ha de reprendre el camí decidit cap a la independència sense esperar permisos ni diàlegs que no arribaran mai. És imprescindible que la ciutadania apoderada del Primer d’Octubre recuperi la iniciativa i que tornin a caminar al mateix ritme i direcció les institucions, els partits, les entitats i la ciutadania. La repressió, la presó i l’exili no acabaran fins que la República Catalana no sigui una realitat al servei de la justícia, els drets civils, la igualtat i la llibertat", conclou.