"El millor embat democràtic és ser molts". Crida a ampliar la base del president d'Esquerra Republicana de Catalunya. Oriol Junqueras ha estat entrevistat aquesta nit al Més 3/24, després d'haver sortit de la presó gràcies a un permís penitenciari per assistir a la investidura de Pere Aragonès. Una entrevista on ha recalcat la necessitat de "fer inevitable un referèndum acordat".

En aquest sentit, Junqueras ha defensat la importància de la taula de diàleg, no només perquè és una aposta d'ERC, sinó també "perquè és el que reclama la comunitat internacional" i perquè "reconeix per primera vegada" l'existència d'un conflicte polític entre Catalunya i Espanya. "Qui no comparteix aquest criteri [de defensa de la taula de diàleg] és que no ha parlat amb la comunitat internacional.

"Hem de fer inevitable un referèndum acordat"

Junqueras ha insistit en la necessitat de forçar a l'Estat per la via de "la força democràtica" a convocar un "referèndum acordat" i treballar perquè "sigui àmpliament reconegut i que, precisament perquè és àmpliament reconegut, tingui els resultats que volem que tingui". "Hem plantat una llavor i estic convençut que donarà els millors fruits", ha explicat a 3/24.

Una consulta que només podrà arribar, ha argumentat, ampliant la base. "El millor embat democràtic és ser molts i ser cada cop més i més forts", ha assegurat. Segons Junqueras, "ser més es traduirà en tots els àmbits: la mobilització social, les urnes. Com més forts millor, perquè volem guanyar".

Amb tot, sobre les declaracions d'Aragonès que apuntaven a la possibilitat de culminar la independència aquesta legislatura, Junqueras ha evitat respondre la pregunta directament. "Si depengués de mi hauria culminat fa molts anys i no estaria aquí en un permís penitenciar, sinó celebrant l'aniversari de la República. Nosaltres farem tot el possible per aconseguir-ho", ha contestat.

Escepticisme al voltant dels indults

Junqueras tampoc ha volgut especular sobre la possibilitat de ser indultat pel Govern espanyol i ha assegurat que és escèptic sobre les decisions de "'executiu". "Estic molt orgullós de ser a la presó per defensar la democràcia i donar veu als ciutadans de Catalunya", ha assegurat durant l'entrevista. En aquest sentit, ha demanat no especular sobre aquest escenari, en considerar que "trivialitza" la situació dels presos.

 

 

 

Imatge principal, Oriol Junqueras i Pere Aragonès durant la investidura / Sergi Alcàzar