Junts ha tancat ja la proposta de consellers que plantejarà per integrar-se al nou executiu de Pere Aragonès. Les darreres hores s'hi han incorporat tres dones més, segons ha pogut saber ElNacional.cat: la diputada Gemma Geis serà la consellera d'Universitats i Recerca, l'exdiputada al Parlament Violant Cervera, serà la nova consellera de Drets Socials, i l'exdiputada a Madrid Lourdes Ciuró serà la consellera de Justícia.

Geis, molt propera a Carles Puigdemont, va ser el 14-F cap de llista de Junts per Girona després de ser la candidata més votada a les primàries del partit. És doctora en dret per la Universitat de Girona, on és també professora de Dret Administratiu.

Lourdes Ciuró - ACN

L'exdiputada Lourdes Ciuró, serà consellera de Justícia / ACN

Ciuró és advocada, ha estat diputada al Congrés, entre els 2011 i el 2019, i regidora a l’Ajuntament de Sabadell, on va ser cap de llista el 2019. La lleidatana Violant Cervera és filòloga i ha estat diputada al Parlament entre el 2012 i el 2017. Tant Ciuró com Cervera són considerades pròximes a Jordi Turull.

Quatre dones i tres homes

Aquest noms s'afegeixen als que ja s'havien fet públics al llarg dels darrers dies i hores. El fins ara conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, serà el nou vicepresident i sumarà al departament que ocupava les funcions d'Infraestructures i Urbanisme; l'exdirector general de la Fundació La Caixa, Jaume Giró, serà el nou conseller d'Economia; el departament de Salut l'ocuparà el doctor Josep Maria Argimon; i l'exdelegada de la Generalitat als Estats Units, Victòria Alsina, serà la nova titular d'Exteriors.

D'aquesta manera els departaments que corresponen a Junts estaran ocupats per quatre dones i tres homes. La proposta de noms ha estat acordada al llarg del cap de setmana pel secretari general del partit, Jordi Sànchez, amb el president de la formació, Carles Puigdemont, i els presos de Lledoners Jordi Turull i Josep Rull. 

El nou Govern prendrà possessió dimecres vinent i poc després celebrarà la primera reunió del Consell Executiu.

El 132 president de la Generalitat prendrà possessió del càrrec aquest vespre en un acte que començarà a un quart de nou i al qual assistiran tres dels presos polítics, el president d'ERC, Oriol Junqueras, el secretari general de Junts i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

 

A la imatge principal, la diputada de Junts i futura consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis / Julio Díaz