La presa de possessió del 132 president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reunit sota l'escarransida ombra dels tarongers del Palau uns companys de tarda poc habituals. Entre l'expresident Quim Torra i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha seguit l'acte des de la primera fila el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta. Darrera d'ells, entre l'escàs públic que ha ocupat el Pati, tres dels presos polítics de Lledoners: el president d'Òmnium, Jordi Cuixart; el president d'ERC, Oriol Junqueras; i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez.

169A5353

Moment en què Torra ha penjat la medalla de president al coll de Pere Aragonès / Sergi Alcàzar

Els presents han pogut observar en directe com Torra penjava finalment al coll d'Aragonès la medalla de president de la Generalitat, que va quedar damunt la taula en l'anterior presa de possessió, en un gest simbòlic després que Carles Puigdemont havia estat apartat del càrrec per l'article 155. 

169A5492 (1)

Miquel Iceta i Jordi Sànchez conversen davant de la vicepresidenta del Parlament, Eva Granados, i el president del grup del PSC, Salvador Illa / Sergi Alcàzar

Això no obstant, alguns dels moments més esperat per fotògrafs anaven més enllà de l'acte i se centraven les salutacions i els comiats. Entre aquests, la conversa d'Iceta amb Aragonès, i l'"hem de parlar" amb què s'ha acomiadat el ministre, però sobre tot, la trobada del dirigent del PSC amb els presos polítics de Lledoners.

 

Tots els ulls s'han concentrat en la freda salutació del ministre socialista amb Junqueras i la trobada amb la resta de presos polítics. Testimonis de la conversa entre Iceta i el líder republicà asseguren que s'ha limitat a un intercanvi de salutacions i un tòpic "com va?", al qual Junqueras hauria respost gèlid: "tu, segur que molt millor que jo". 

Hi ha hagut també una breu conversa del ministre amb Jordi Sànchez i una amb Cuixart que, com a bona part dels presents, li ha dedicat una abraçada. Iceta ha intercanviat també una abraçada amb el president del consell nacional d'ERC, Josep Maria Jové, pendent de judici per la seva participació a l'1-O.

169A5469

El ministre Miquel Iceta s'abraça amb Josep Maria Jové / Sergi Alcàzar

El ministre socialista anava acompanyat de la vicepresidenta del Parlament, Eva Granados, i el president del grup parlamentari socialista, Salvador Illa. Amb la delegació socialista ha conversat una estona l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Tots ells han marxat després de les salutacions de rigor.

En acabar l'acte, al Pati dels Tarongers, presidit per un faristol de roure i cadires de fibra de coco, han quedat la família del president, encapçalada per la petita Clàudia, saltant feliç i indiferent a la transcendència del moment que acabava de viure; els consellers del darrer Govern, esgotant els darrers moments abans de ser definitivament destituïts, i part dels seus equips que fins ara formaven part del departament de presidència.

També ha esgotat fins al darrer moment al Palau Jordi Sànchez, abans de tornar a Lledoners, conversant amb Elsa Artadi i Josep Rius, i intentant desmentir amb la gesticulació les diferències internes per l'acord entre el secretari general de Junts i la portaveu del partit. Mentrestant, els encara consellers en funcions Jordi Puigneró i Damià Calvet abandonaven plegats el pati, després que el primer serà l'únic dels consellers de Junts que seguirà al Govern i assumirà la cartera que fins ara tenia Calvet.

Demà està previst que s'anunciï oficialment el nom dels consellers que integraran el nou gabinet i que s'han anat coneixent els darrers dies. Els últims, tres de les noves conselleres de Junts, s'han sabut poc abans de començar l'acte.

 

A la imatge principal, el ministre Miquel Iceta, conversa amb el president d'Òmnium, Jordi Cuixart / Sergi Alcàzar