El govern espanyol podria concedir l'indult als presos polítics aquest estiu. Així ho avança El País, que assegura que tot i que oficialment "la decisió no està presa", diverses fonts de l'Executiu asseguren que tant el sector socialista com el d'Unidas Podemos es decanten per concedir-los.

La decisió final, però, la prendrà el president Pedro Sánchez i diverses fonts citades pel diari espanyol asseguren que la decisió arribarà a l'estiu per generar menys tensió política. L'objectiu, segons diuen, no és tan reforçar la majoria parlamentària sinó sortir del "forat polític" del procés (acabant amb el fet que la vida política catalana estigui marcada per la presó) i buscar un nou temps per a Catalunya alhora que reforçar la relació amb ERC.

Segons el rotatiu, l'Executiu espanyol també està a favor de la modificació del Codi Penal per reduir la pena del delicte de sedició, cosa que també beneficiaria els presos. La reforma està llesta i ha estat elaborada per la vicepresidència primera, liderada per Carmen Calvo. Per altra banda, els indults quedaran en mans de Juan Carlos Campo, ministre de Justícia.

Els informes de la justícia, desfavorables

Tot això passarà després que la Moncloa rebi en els propers dies l'expedient complet del Tribunal Suprem. El ministeri fiscal s'hauria pronunciat contra els indults i l'Advocacia de l'Estat només hauria exposat al seu informe que els condemnats van reintegrar els diners del referèndum sense pronunciar-se sobre la conveniència o no d'atorgar la mesura de gràcia.

Mentrestant, el tribunal sentenciador acabarà aquesta setmana el seu informe després de confirmar que la immensa majoria dels presos, a qui va donar l'oportunitat de manifestar-se respecte a l'indult, no han contestat i l'únic que ho ha fet -el president d'Òmnium, Jordi Cuixart- no ha expressat cap penediment ni reconegut el delicte. Amb aquests antecedents, fonts jurídiques assenyalen que l'informe del tribunal també serà desfavorable.

Després de les primàries a Andalusia

Així doncs, si finalment el govern espanyol concedeix l'indult, ho farà després de les primàries del PSOE a Andalusia. I és que la direcció del partit vol que aquest procés de votació interna acabi amb el lideratge de Susana Díaz. El seu candidat és l'alcalde de Sevilla, Juan Espadas. Tanmateix, res està clar ja que després de la patacada electoral a la Comunitat de Madrid, Díaz no es veu, per ara, en desavantatge respecte el candidat de Ferraz.

 

Imatge principal: els presos, en un acte a favor de l'amnistia / Foto: Efe