El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha insistit a formar un Govern amb Junts per Catalunya, els comuns i la CUP i els ha demanat que deixin de vetar-se mútuament. En una entrevista aquest dimarts a RAC1, el republicà ha instat les formacions a “deixar de banda els interessos polítics i posar per sobre els del país” i ha assegurat que ara “el que toca és fer costat al president Pere Aragonès”.

D’aquesta manera, Junqueras ha reafirmat la necessitat, al seu entendre, de crear una “majoria àmplia” amb tots aquells partits que defensin l'amnistia per als presos i exiliats i un referèndum d’autodeterminació. Tot i els vetos creuats entre les tres formacions, el líder d’ERC s’ha mostrat esperançat que finalment hi hagi una entesa. “No espero repetir les eleccions a Catalunya perquè espero responsabilitat dels altres partits i que deixin de barallar-se. Per una vegada a la vida han de posar al davant els interessos del país i crear un govern útil, ampli i preparat", ha dit. 

De fet, ERC començarà aquesta mateixa setmana la ronda de negociacions. Primer serà amb la CUP, perquè són “un actor indispensable i un dels partits que han sortit més reforçats de la cita electoral". Continuarà amb Junts per Catalunya i tancarà amb els comuns. 

El recurs de la Fiscalia

D’altra banda, Junqueras no ha descartat que avui mateix hagin de tornar a la presó després del recurs al tercer grau de la Fiscalia. Un cop més, ha lamentat que els seus advocats ni tan sols hagin rebut el recurs i que s’hagi filtrat a la “premsa afí al règim”. Segons el republicà, la decisió és un “causa-efecte” dels resultats electorals del 14-F.

"Quan guanyem la Fiscalia a les urnes, ens tanquen. La Fiscalia té unes preferències polítiques evidents: comparteix acusacions amb Vox. Les dretes han perdut la meitat de diputats i intenten guanyar fora de les urnes el que no poden guanyar” a les urnes, ha indicat.

Aragonès, en la mateixa direcció

En la mateixa línia de Junqueras s’ha pronunciat el presidenciable d’ERC, Pere Aragonès, que ha insistit a integrar els comuns en un govern amb ERC, JxCat i CUP encara que no siguin imprescindibles. En una entrevista a Els Matins de TV3, ha defensat que ara és moment que "tothom agafi compromís i responsabilitat". Creu que cal un executiu amb una majoria tan sòlida com sigui possible i ha assenyalat que un dels problemes de l'anterior legislatura va ser que el govern estava en minoria.

Aragones / Junqueras / postelecciones 15-F / ACN

Imatge: Pere Aragonès, Oriol Junqueras i Laura Vilagrà després de les eleccions / ERC

Respecte a JxCat, els ha instat a no "llepar-se les ferides" i construir "una nova etapa de dinàmiques de coalició". Segons Aragonès, és necessari que els lideratges dels partits formin part de "posicions de presa de decisions" del Govern.

Tant Junqueras com Aragonès han evitat entrar en com es poden repartir les responsabilitats dins de l'executiu argumentant que primer cal parlar de programes i propostes.

Imatge principal: Oriol Junqueras en un acte de campanya / ERC