Aquest dimarts, la Fiscalia recorrerà el tercer grau dels presos polítics independentistes. Segons avança el diari El Mundo, presentarà el recurs als jutges de vigilància penitenciària catalans sobre la decisió de la Generalitat perquè considera que "la progressió en grau que es va atorgar a penes 40 dies després que el Tribunal Suprem revoqués la controvertida semillibertat, la converteix en un frau de llei". 

També argumenten que no veuen cap mena d'evolució dels líders independentistes que justifiqui el seu no empresonament perquè continuen sense mostrar cap mena de penediment pels "delictes comesos" i continuen assegurant que van exercir els seus drets democràtics. Aquesta és la idea que cou més al tribunal presidit pel magistrat Manuel Marchena: ni amb la presó han matisat les seves paraules.

Precisament, en una entrevista a Els Matins, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, no ha parlat explícitament d'aquest tercer grau però ha constatat que és "enormement feliç" i està molt content de poder atendre els mitjans de comunicació l'endemà de la jornada electoral, sense una presó pel mig. Si els nous recursos prosperen, ingressaran immediatament en bloc a Lledoners, Wad-Ras i Puig de les Basses Junqueras, però també Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Volen que els restin dies de permís

Si la sol·licitud prospera també vol remar en la direcció que no es tornin a produir situacions diverses i sempre hi hagi una ferma decisió sobre l'empresonament de tots ells. Anteriorment, cal recordar que el jutjat número 5 de Barcelona va suspendre el tercer grau per Junqueras, Rull, Turull, Romeva, Forn, Sànchez i Cuixart i, en paral·lel, el jutjat número 1 va mantenir la semillibertat a Forcadell i Bassa ja que va desestimar la petició dels fiscals. La sol·licitud de l'òrgan liderat per Marchena també rema en un segon objectiu: que es descomptin dels seus permisos, els 36 dies que han estat lliures per aquesta campanya.

El diari matisa que aquest segon pas s'efectuarà quan els tombin el tercer grau i consideren que han gaudit d'una llibertat "fraudulenta". Una altra via que s'estudia és aplicar l'article 36.2 del Codi Penal per blindar repetir el que consideren una anomalia i que sigui el mateix tribunal qui deixi sense efecte qualsevol concessió que pogués tirar endavant la Generalitat de Catalunya.

Això és el que diu exactament: "Atorga al tribunal sentenciador la facultat d'efectuar un pronòstic de perillositat que preservi els béns jurídics que van ser violentats amb el delicte. I només des d'aquesta perspectiva ha de ser resposta la petició del fiscal. Els acusats han estat castigats, a més de a les penes privatives de llibertat associades als tipus pels quals es formula condemna, a penes d'inhabilitació absoluta que exclouen el sufragi passiu i la capacitat per assumir responsabilitats com aquelles que estaven sent exercides en el moment de delinquir".

L’equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima va resoldre el passat 28 de gener, en tercer grau les classificacions dels membres del Govern, igual que en el cas dels líders de les entitats sobiranistes Òmnium i ANC en el moment del referèndum de l’1 d’octubre. D’aquesta manera, el Servei de Classificació, dependent de la conselleria de Justícia, a mans de la consellera Ester Capella (ERC), va ratificar la proposta formulada el 14 de gener per les juntes de tractament dels centres penitenciaris.