Un cop assumida la pèrdua del lideratge entre les forces independentistes al Parlament, Junts intenta ara reforçar la seva posició de cara a la negociació del nou Govern. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha subratllat aquest matí que els republicans han superat la candidatura de Laura Borràs per un sol escó i 35.000 vots, la qual cosa considera un empat tècnic que els permet considerar-se també "guanyadors". Sànchez ha insistit a reclamar un Govern netament independentista, després de superar el 50% a les urnes, i ha replicat a l'estratègia que planeja ERC d'una gran coalició que inclogui els comuns, insistint que "Junts per Catalunya treballarà només per un govern independentista".

JxCat assegura que no plantejarà línies vermelles ni posarà noms ni càrrecs damunt la taula en una negociació que reclama discreta i la iniciativa de la qual correspon a ERC i el seu candidat Pere Aragonès, com a llista més votada de l'independentisme.

Mantenir el compromís de campanya

Això no obstant, ha advertit que aquesta diferència tan curta a les urnes "legitima totes les formacions per seguir mantenint el compromís que havien adquirit al llarg de la campanya", alhora que obliga l'independentisme a entendre's amb un "acord prioritari i únic" d'una "majoria parlamentària sòlida" que inclogui ERC, JxCat i la CUP. Per Junts, es tracta d'una "oportunitat històrica" per concretar "l'exercici real del dret a l'autodeterminació".

Sànchez ha evitat en tot moment explicar com s'hauria de dur a terme aquesta acord, però en ser preguntat sobre si això s'hauria de traduir en la presència de CUP a l'executiu, ha assenyalat que "una legislatura pot ser tan sòlida amb tres partits dins com amb un fora".

"El què i el com"

"El que importa no és qui estarà a les institucions sinó per què estarem. Aquest és el mandat que ens dona l'electorat. Anirem a buscar el què i el com; el qui i ja el trobarem en funció de les converses", ha assegurat: "Si ens posem d'acord en el què, ni el qui ni quants no serà un obstacle".

És per aquesta raó que ha descartat un acord de govern amb els comuns i ha insistit que, un cop s'ha aconseguit una majoria absoluta de l'independentisme en vots i escons, l'obligació és fer valer el mandat a les urnes. "Tenim la clau per fer una majoria coherent, sòlida i seria molt difícil poder explicar com podent fer un govern independentista, renunciem a fer-lo".

Sànchez ha rebutjat parlar de noves eleccions i ha assegurat que són "enormement optimistes" sobre la possibilitat de l'acord.

Després d'estudiar les dades, Sànchez ha destacat que JxCat ha aconseguit una "victòria còmoda en més de 560 municipis i en 22 comarques", malgrat no disposar dels instruments que permeten els drets electorals després que es va constituir com a partit fa uns mesos. "Ens considerem també guanyadors en la mesura que ens situem en el que no pot ser considerat més que un empat tècnic. La distància en un escó i poc més de 35.000 vots amb la primera formació independentista ens dona una grans sensació que la feina que s'ha fet ha estat excel·lent", ha assegurat.

Sobre els efectes del vot del PDeCAT ha evitat entrar a valorar si ha estat un error el trencament amb la formació de David Bonvehí. "Simplement lamentar que més de 75.000 vots independentistes no hagin servit per reforçar una majoria de JxCat", ha reblat.

 

A la imatge principal, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez / Julio Díaz