La petició de presó per part de la Fiscalia per Josep Maria Jové i Lluís Salvadó pels preparatius de l'1 d'octubre ha protagonitzat el discurs d'Oriol Junqueras en el Consell Nacional d'Esquerra Republicana que se celebra aquest dissabte a Barcelona. I, segons el president del partit, aquesta pena de decisions tenen una clara voluntat de fer dubtar els republicans de la seva posició i de la seva estratègia antirepressiva: "Ens volen fer saltar del taulell de joc". Alhora, però, peticions de presó com les seves, fins i tot després de pactar la reforma del Codi Penal amb el govern espanyol, "contribueixen a obrir més portes i obrir-les encara més de bat a bat, tant dins com fora del país". Per això, Junqueras ha fet una crida als republicans a treballar per "aprofitar totes les palanques i totes les oportunitats que es derivin de l'acció repressiva que exerceixen per construir aliances imprescindibles cap a la república catalana", tal com ha dit en el seu discurs. 

L'acusació, contrària a l'esperit de la llei 

Posant per exemple el cas de Salvadó, Jové i l'actual consellera de Cultura, Natàlia Garriga, Junqueras ha assegurat que aquesta mena de decisions són contraries al text, al esperit de la llei, a la voluntat del legislatiu, i a les exposicions de motius que aquest va fer a l'hora d'elaborar els canvis. Aquestes declaracions s'entenen com una resposta a les paraules del ministre Félix Bolaños, al mateix moment en què es va conèixer la decisió de la Fiscalia, que es vantava de l'acusació: "Sempre hem dit que els fets de l'1-O continuaran sent delicte", deia llavors, unes paraules que es contradiuen amb les de Junqueras. 

Les aliances i sinergies internacionals a l'hora de fer el camí cap a la independència sempre han tingut un paper important en l'estratègia d'ERC, tal com ha demostrat de nou Junqueras amb el seu discurs: "El camí internacional és més viu que mai, amb més suports internacionals que mai", ha insistit el president del partit, fent referència a la visita de Pere Aragonès a Irlanda, on s'ha reunit amb el líder del Sinn Féin i guanyador de les últimes eleccions irlandeses, tot i que no ha pogut formar govern: "Rebem més acompanyaments i més explícits que mai, com quan el president del futur president de la República d'Irlanda li diu al de Catalunya que tindrà el seu reconeixement quan siguem independents", ha tret pit. Junqueras també ha volgut enviar un missatge a un altre membre del govern espanyol, en aquest cas la seva portaveu i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, que en els últims dies ha anat reiterant que el procés ha mort i la taula de diàleg és innecessària.  

Jové, Salvadó i Garriga, "herois", segons Junqueras 

Finalment,  el president d'ERC ha volgut retre homenatge a Jové, Salvadó i Garriga, a qui ha fet pujar dalt l'escenari en acabar el seu discurs. D'ells, n'ha dit que "amb el seu coratge, la seva valentia i la seva eficàcia han contribuït a construir una part molt rellevant del nostre projecte" cap a la independència  i que ara han de fer front a unes acusacions manifestament injusta. "No només són innocents, sinó que són uns herois de la causa democràtica", ha conclòs el líder d'ERC.