L’exsoci de coalició, Junts per Catalunya, ho reclama des del passat mes de novembre: que el president Pere Aragonès comparegui davant del Parlament per explicar la reforma del Codi Penal pactada amb el govern espanyol. I el mateix Govern va recollir el guant, comprometent-se a aquesta compareixença. Però se succeeixen les setmanes, les notícies judicials vinculades a aquesta reforma també, la CUP se suma a la pressió... Però el rendiment de comptes no ha tingut lloc. Des de Palau consideren que el cap del Govern “ja ha donat totes les explicacions” que se li han requerit. Així ho ha assegurat la portaveu Patrícia Plaja, que ha assenyalat que, per tant, ara no està entre les seves prioritats comparèixer davant la cambra catalana. I ha girat el focus cap al govern espanyol, que “s’arronsa davant la dreta més rància”. En aquest sentit, tenint en compte el context electoral, tampoc preveuen una reunió de la taula de diàleg en l'horitzó vinent.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu d’aquest dimarts, Patrícia Plaja ha rebatut que el president Aragonès “mai no té cap problema per a respondre preguntes i donar explicacions” i que “no serà diferent”. Si no s’ha produït fins ara, ha justificat, ha estat per la negociació incerta dels pressupostos, en els quals “ara està centrat”. Dit això, des de Palau eviten posar-hi una data o un simple horitzó a la compareixença parlamentària i reiteren que “ja ha donat totes les explicacions que se li han requerit”.

Junts per Catalunya continua insistint, després de la revisió de condemnes del Tribunal Suprem o de la petició de la Fiscalia per a Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga. Malgrat els revessos judicials, que consideren que els reforcen internacional, el Govern vol “posar en valor” els “resultats molt clars” de la negociació amb l’Estat. “Avui els presos polítics són fora de la presó, s’ha aturat el cop del Tribunal de Comptes, s’ha eliminat la sedició i s’ha modificat la malversació”, ha defensat Patrícia Plaja. La portaveu del Govern ha admès que “no som on volíem” però que per això cal continuar batallant contra la “causa general” contra l’independentisme. I ha girat el focus cap al govern espanyol, que ha de “demostrar valentia en els moments en què cal fer-ho”, i no “arronsar-se davant l’extrema dreta i la dreta més rància”.

Ara bé, també donen per congelada la taula de diàleg amb el govern espanyol: no preveuen que es reuneixin tenint en compte el context de les eleccions municipals. "No hi ha una data ni marcarem un calendari", ha deixat clar Plaja. El que sí que volen reprendre després dels pressupostos és l’acord de claredat un projecte que liderarà el Govern i que en compartirà informació en les pròximes setmanes.

Relleu a Renfe

“La situació de Rodalies a Catalunya continua sent una vergonya”, ha assegurat Plaja preguntada pel relleu a Renfe, que ha lamentat que no n’esperen res dels nous responsables. “A Catalunya encara no hem tingut trens que no encaixin, però continuem tenint un dèficit milionari en infraestructures ferroviàries, una situació de greuge durant anys que es tradueix en incidències diàries”, ha denunciat la portaveu del Govern, que ha reblat: “Fins al moment això ha sortit gratis i no ha costat dimissions”.

Quart Cinturó

El Govern tampoc no té previst assistir aquest diumenge, a Sabadell, a la mobilització contra el Quart Cinturó, que el mateix executiu ha pactat a contracor amb el PSC per a poder salvar els pressupostos. Aquest dilluns, Esquerra Republicana també va informar que no enviaria cap delegació a la manifestació, malgrat reiterar la seva oposició al projecte que vol connectar Sabadell, Terrassa i Castellar del Vallès. Justament el conseller de Territori, Juli Fernàndez, en va ser un dels màxims opositors quan era alcalde de Sabadell entre els anys 2015 i 2017. En canvi, aquell mateix dia, el president Aragonès sí que assistirà al sopar de benvinguda del Mobile World Congress, amb presència del rei Felip VI i el president espanyol Pedro Sánchez.

Viatge a Irlanda

Abans, aquest dijous i divendres, el president Pere Aragonès i la consellera Meritxell Serret faran un viatge institucional a Dublín. Allà està previst que es reuneixin amb la presidenta del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, i la líder del Sinn Féin a Irlanda del Nord, Michelle O’Neill, a Leinster House, el Parlament d’Irlanda. També mantindran una trobada amb Conradh na Gaeilge, la principal organització de defensa i promoció de la llengua irlandesa, que va liderar la campanya per aconseguir l’oficialitat de l’irlandès a la Unió Europea.