El govern espanyol manté l’estratègia de girar la truita davant la maniobra de la justícia espanyola de no encabir el referèndum de l’1-O en la malversació atenuada. Després que aquest divendres la Fiscalia hagi decidit perseguir Josep María Jové i Lluís Salvadó per malversació agreujada, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha afirmat que el pronunciament del ministeri públic és “una prova més” del que “s’ha anat dient sempre” des de La Moncloa: “Els fets de  l’1-O eren delicte i continuen sent delicte”.

Bolaños ha esquivat haver d’opinar sobre si el pronunciament de la Fiscalia capgira els plans de l’executiu de PSOE i Podemos per solucionar amb comptagotes el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, o si la relació amb Esquerra Republicana, amb qui van reformar els delictes de sedició i malversació, queda ara tocada. “La pregunta hauria de ser per a aquells que deien que amb la reforma del Codi Penal es despenalitzaven aquests delictes”, ha assenyalat el ministre de la Presidència. “Ja vam dir que els fets del 2017 eren delicte abans i després de la reforma del Codi Penal”, ha insistit, i ha afegit que el govern espanyol “respecta absolutament” institucions com la Fiscalia. 

També s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, tot i que d'una manera molt més tímida, sense entrar a fer cap valoració. Des d'Eslovènia, en resposta a preguntes dels periodistes, ha reivindicat el seu "absolut respecte a les decisions judicials", i a continuació ha fet una defensa aferrissada de l'estratègia de "diàleg" i "convivència" del seu executiu per a Catalunya. "No hi ha ningú que dubti que la situació a Catalunya el 2023 no té res a veure amb la del 2017", ha afegit. 

 

Bolaños i Sánchez han fet aquestes declaracions després que la Fiscalia Superior de Catalunya hagi decidit acarnissar-se contra els col·laboradors d’Oriol Junqueras quan el líder d’Esquerra Republicana era vicepresident del Govern i conseller d’Economia. Concretament, el ministeri públic demana 7 anys de presó, 32 d’inhabilitació i 30.000 euros de multa per a Josep María Jové i 6 anys de presó, 27 d'inhabilitació i 24.000 euros de multa per a Lluís Salvadó pels delictes de malversació de fons, prevaricació i desobediència per l’organització del referèndum de l’1-O. Tots dos són actualment i respectivament, president del Consell Nacional d’Esquerra Republicana i president del Port de Barcelona. Per a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, la Fiscalia sol·licita un any d’inhabilitació per desobediència al Tribunal Constitucional pels preparatius del referèndum, segons recull l’escrit d’acusació que ha fet públic la Fiscalia aquest divendres.

No obstant això, en l'escrit d'acusació, el tinent fiscal Pedro Ariche els ha retirat l'acusació pel delicte de revelació de secrets que hagués incrementat més la petició de presó. A més, reclama que Jové i Salvadó retornin a l'erari públic 754.920 euros per les despeses de l'1-O, tot i que les fiances exigides per la magistrada instructora superaven els 2 milions d'euros.

El mateix Jové ha estat un dels primers a reaccionar a la seva persecució per part de la Fiscalia. “Miserables, males persones i covards”, ha denunciat en una piulada al seu compte de Twitter. I també ha recordat que la celebració del referèndum de l’1-O es va fer “per principis democràtics i de llibertat”. “Sempre de cara davant la repressió”, ha afegit.