El govern espanyol fa mesos que insisteix en la idea que el procés s'ha acabat i que es vanta d'haver recuperat la convivència a Catalunya, i així, continua donant llargues a la reunió de la taula de diàleg. Després que el 2022 acabés sense una nova reunió entre els dos executius, sembla que aquest 2023 la tendència serà similar, ja que el govern de Pedro Sánchez no veu "necessari" celebrar aquesta trobada. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha afirmat aquest dijous en declaracions als mitjans en una visita a l'Escala que "no hi ha cap data prevista" perquè "hi ha un diàleg permanent" entre ambdues administracions, i per tant "no és necessari" celebrar la taula de diàleg.

El govern espanyol assegura que manté un diàleg permanent amb el Govern

"Afortunadament, s'ha recuperat la normalitat institucional i ambdues administracions parlem i dialoguem permanentment", ha assegurat Rodríguez. En aquest sentit, la ministra de Política Territorial ha afirmat que "el govern espanyol celebra que no sigui necessari dotar-nos d'instruments extraordinaris per reunir-nos o convocar-nos". Ha subratllat que el govern espanyol ha fet un "gran esforç" per portar al terreny polític "un problema que mai hauria d'haver-se deixat fora de la política" i ha reivindicat especialment la feina de Pedro Sánchez. "El president del govern espanyol tenia una convicció molt forta per retornar la convivència amb i dins de Catalunya", ha assegurat. A parer seu, aquest esforç "dona tranquil·litat als catalans en les relacions socials més habituals que es van veure malmeses per l'anterior situació". 

En aquest sentit, Rodríguez ha insistit un cop més que "ningú nega que Catalunya avui està millor que en l'any 2017". Quant a la reforma del Codi Penal, la ministra ha afirmat que "com a òrgan executiu hem fet tot el que havíem de fer, i hem fet un esforç molt important en aquesta tasca d'homogeneïtzació" del Codi Penal espanyol amb el d'altres països europeus. Sobre la petició de la fiscalia a Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, la ministra ha dit que "respecten els pronunciaments" dels tribunals. Amb tot, Rodríguez ha afirmat que "Espanya amb Catalunya mirem cap al futur amb optimisme". 

Concentració contra la instal·lació d'un parc eòlic marí a Roses

La ministra ha fet aquestes declaracions en el marc d'una visita a l'Escala on ha abordat amb l'alcalde, Josep Bofill, diversos projectes. Mentre es trobava allà, la titular de Transició Energètica, Teresa Ribera, ha avançat que dimarts que ve s'aprovaran el POEM, que previsiblement inclourà la zona del golf de Roses com a punt on es podran instal·lar parcs eòlics marins.

Una vintena de persones s'han congregat a les portes de l'Ajuntament i han acompanyat la ministra durant la seva visita amb pancartes i al crit del "Mar és vida". La ministra s'ha limitat a dir que cal que Espanya compti amb fonts d'energia renovables i que els parcs eòlics marins ofereixen "aquesta possibilitat". Ha matisat que caldrà que els projectes tinguin "el menor impacte ambiental" i que qualsevol iniciativa que es presenti haurà de complir un seguit de "requisits".