Avui la Guàrdia Civil ha irromput al judici al procés. I ho ha fet, com era d'esperar, d'una manera implacable superant fins i tot el relat de la secretària judicial Montserrat del Toro, que va dir que va tenir por i va explicar el 20-S com una pel·lícula d'Indiana Jones o com el passatge del terror.

Avui un dels agents policials que va fer l'escorcoll al Departament d'Exteriors ha relatat "les cares de ràbia" com a prova per avalar l'alçament i la rebel·lió. També ha declarat un comandament que, després de relatar tot el que va passar a pobles petits, ha dit que ell no hi era, i també ha contradit Diego Pérez de los Cobos afirmant que el dia abans ja s'havia decidit que no s'actuaria a requeriment dels Mossos. 

Dia amb testimoni sorpresa inclòs. Un dels agents que havia de relatar l'escorcoll a Unipost ha acabat exercint de pèrit per fer un intent de demostrar la rebel·lió. Tot això, el dia que Manuel Marchena s'ha tancat en banda de nou per deixar visionar imatges que contrastin els testimonis i que facin evident el fals testimoni. 

El "tumult" del dia

Al Departament d'Exteriors hi havia "un tumult que podia assaltar el departament i els efectes podien ser devastadors". Així ha començat relatant l'agent P35979V com van treure la secretària judicial de l'escorcoll al departament. I a partir d'aquí el relat s'ha anat enfilant. 

El fet objectiu són "les cares de ràbia" que ha definit l'agent quan ha explicat com van haver de treure la secretària judicial, que estava "horroritzada". 

I novament, l'advocada de Jordi Cuixart ha volgut contrastar el testimoni amb unes imatges que, un altre cop, Manuel Marchena no ha volgut posar. Aquest és el vídeo.

Forcadell agitant la massa i la bandera d'Òmnium

Els dos moments més estrambòtics han estat l'intent de fer creure que Carme Forcadell va muntar una rebel·lió i l'intent d'implicar Òmnium i Jordi Cuixart.

Segons l'agent, Carme Forcadell va arribar a l'exterior del departament durant l'escorcoll i "traient el braç per la finestra" va agitar la massa. Així ha explicat el policia l'aparició de la presidenta del Parlament en la seva presumpta intervenció per a l'alçament necessari per a la rebel·lió. 

Olga Arderiu ha fet entrar en contradicció el policia, que abans havia dit que el carrer estava tallat per la policia. Per tant, com va passar Forcadell per un carrer tallat, contra direcció i amb 3.000 persones al mig? La resposta és que anava a 5 per hora. Arderiu també li ha preguntat per què no va testificar això en el procés d'instrucció. I la resposta: "Perquè no em va sortir".

El "trencaclosques"

L'agent que més hores ha declarat és un guàrdia civil que ha fet pràcticament de pèrit i que ha volgut demostrar-ho tot sobre el finançament il·legal del referèndum. "Era una campanya de publicitat que era un trencaclosques sense fer referències a l'1-O". Així ho ha detallat l'agent de la Guàrdia Civil amb TIP N29100C.

En principi s'esperava d'ell que expliqués com va ser la detenció de Josep M. Jové i què es va requisar a casa seva. Però a mig interrogatori i quan la fiscalia li ha fet preguntes, ha començat a parlar sobre la presumpta trama per amagar el delicte de malversació. Amb tot detall, l'agent ha explicat la investigació sobre la campanya de publicitat: "Es va destinar una partida de 3.430.000 euros a la campanya de civisme". 

Sobre la malversació, ha comparegut avui el subsecretari d'Hisenda, Felipe Martínez, que ha dit que el control "es podia esquivar". Però a la pregunta clau, la que ha fet la fiscal Consuelo Madrigal sobre si es va pagar el referèndum amb diners públics, Felipe Martínez ha respost que "el ministeri va posar tots els elements a la seva disposició per fer un seguiment de com es gastava el pressupost de la comunitat i que fos la realitat material dels fets", però no ha dit ni que sí, ni que no, no ha volgut desmentir Montoro

El "tal Toni"

Aquest mateix agent ha ratificat la declaració del dissenyador Enric Vidal, que va explicar que li va trucar un "tal Toni" per demanar-li que dimensionés l'anunci de les vies. 

A Vidal la policia li va demanar el número de mòbil que li va trucar i s'identifica un telèfon de prepagament amb el nom d'Antoni Gorda però amb el DNI corresponent a Antoni Molons. La Guàrdia Civil va trobar el mòbil a l'habitació de la filla i la targeta SIM a terra del menjador.

Salvadó, Jové, l'Enfocats i l'agenda Moleskine

Avui han declarat els agents que van fer part de les detencions del 20-S i que van trobar l'Enfocats i l'agenda Moleskine

"Per les imatges que hi havia, ja vam veure que era impossible traslladar-lo a la Conselleria d'Economia", ha explicat sobre la manifestació de rambla Catalunya. Davant la situació ha relatat com van decidir portar Josep Maria Jové a la comissaria de Travessera de Gràcia.

"Tira-les al pati". Això ha declarat que va dir a la seva secretària Lluís Salvadó el policia que el va detenir. El guàrdia civil amb TIP T43166Q ha explicat amb pèls i senyals des del moment que van entrar a casa Lluís Salvadó el 20 de setembre i el que es van endur, fins que el van portar a la caserna.