"També van intentar treure una arma a un agent i van donar una puntada al cap d'un altre agent". Així ho ha relatat el comandament de la Guàrdia Civil, TIP P96540Q, que va participar en els dispositius de l'1-O

"La resistència passiva derivava a activa", ha relatat. "En alguns dels punts que entràvem hi havia gent col·locada estratègicament en la localitat que utilitzava el telèfon per informar de l'arribada dels agents", ha afegit. 

"Quan entràvem, o no hi havia ningú o les urnes s'havien amagat", ha explicat afegint que hi havia tractors i bales de palla per impedir el pas de la Guàrdia Civil.

Vam ser increpats i filmats pels manifestants

El Guàrdia Civil ha anat descrivint diferents escenes amb què es va trobar en els diferents pobles on va intervenir. "A Castellbisbal va haver-hi un altre intent d'atropellament a dos agents de la Guàrdia Civil", "a Sant Joan de Vilatorrada es van produir llançaments de cadires", "a Sant Esteve de Sesrovires es va produir un intent d'atropellament a un agent", "a Fonollosa hi havia tractors i bales de palla fent de barricades" i ha afegit que "a Sant Cebrià de Vallalta un mosso va increpar un agent". Però, a preguntes d'Andreu Van den Eynde ha admès que no va estar a caps d'aquests llocs.

De fet, sobre el dispositiu de Mossos ha dit que "hi havia presència mínima dels Mossos, passivitat i falta de col·laboració".

I ha tornat a recuperar el relat que els Mossos estaven al servei del Govern de la Generalitat: "Alguns mossos van dir que no reconeixien ni el TSJC ni la Guàrdia Civil, només al major Trapero".

Ens deien 'feixistes' i 'fills de puta'

"L'hostilitat al llarg del dia anava augmentant", ha insistit el guàrdia civil, que ha detallat que totes les operacions provocaven "un desgast del personal". "Es feien passadissos de seguretat removent i apartant la gent per poder entrar als centres de votació". Així ha definit les càrregues policials el comandament a preguntes de Jordi Pina. Segons l'agent, quan arribaven, es deia que s'havia d'entrar al punt de votació i s'intentava mediar. "Jo confio en la meva gent", ha dit a Van den Eynde quan li ha preguntat si ho van fer a tot arreu. 

També ha destacat que a Sant Cebrià de Vallalta hi havia nens a les finestres i avis. El que sí que ha negat a preguntes de Vox és que s'utilitzessin "tècniques de guerrilla urbana".

A preguntes de Xavier Melero, l'agent ha explicat que no els van donar en cap moment l'ordre íntegra del TSJC sinó la part dispositiva i que només se'ls va dir que actuessin amb proporcionalitat. També ha admès que ningú els va dir que abans d'actuar s'havien de comunicar amb els Mossos d'Esquadra.

L'escorcoll a Unipost

Aquest mateix agent ha explicat també com va ser l'escorcoll a Unipost, on van intervenir les notificacions dels membres de les meses. 

El guàrdia civil amb TIP P96540Q ha dit: "Una trucada anònima ens va indicar que a Unipost hi podria haver emmagatzemat material per al referèndum". Jordi Pina, aquí, li ha preguntat si sabia que hi havia dues investigacions en marxa al jutjat d'instrucció 13 i al TSJC per no demanar ordre judicial ni comunicar als jutges la trucada abans d'anar-hi directament.

"Els agents van veure de seguida sobres amb el logotip de la Generalitat", ha concretat.

L'agent ha explicat que va caldre la intervenció dels Mossos perquè la comitiva policial pogués accedir a la seu d'Unipost per fer l'escorcoll de la tarda, en el qual es van intervenir 43.429 sobres: "Els Mossos van desallotjar els concentrats i vam poder entrar a la seu d'Unipost".

Les factures d'Unipost

Aquest matí, un altre agent, el N29100C, ha explicat que la policia detecta fins a cinc factures valorades en 900.000 euros. L'agent explica com es demana a la interventora que en doni compte, però no apareixen en el sistema electrònic de pagament de la Generalitat. 

I després de tot el relat i les protestes dels advocats, la pregunta: "Es van pagar aquestes factures?", a la qual el testimoni ha dit: "No es van pagar".

"Aquestes factures es van intentar cobrar, però el mateix sistema les va rebutjar", ha detallat, afegint que "la segona factura que es va intentar cobrar la va rebutjar un operari de Treball".

Durant tot l'interrogatori s'ha referit a les entrades amb "inspecció" i ha evitat dir que eren escorcolls. De fet, ho ha diferenciat a preguntes de Jordi Pina. I és que en les entrades a Unipost a Terrassa no hi havia ordre judicial.