Al Departament d'Exteriors hi havia "un tumult que podia assaltar el departament i els efectes podien ser devastadors". Així ha començat relatant l'agent P35979V com van treure la secretària judicial de l'escorcoll al departament.

El testimoni ha estat a l'altura de la secretària judicial del Departament d'Economia. Trepidant i en alguns moments fantasiós i dramàtic. I amb metàfores que el mateix guàrdia civil ha hagut d'admetre que potser eren massa exagerades quan Andreu Van den Eynde li ha preguntat que "la pluja d'ampolles" que havia dit que es va llançar sobre la policia quantes eren. I el testimoni ha acabat dient que potser una o dues.

"Vam preparar una càpsula de dos anells amb vuit agents", ha explicat el policia que va detenir Xavier Puig i Ferrer del Departament d'Exteriors. Un dispositiu semblant al que van proposar els Mossos d'Esquadra a la secretària judicial que hi havia al Departament d'Economia. 

"En aquell moment van començar a caure ampolles, els insults i amenaces de mort eren ja suaus amb el que estava passant", ha prosseguit el relat. "Els manifestants van començar a sacsejar el vehicle, la secretària va començar a plorar. Estava horroritzada", ha explicat.

"Jo pensava que entrarien dins el departament", ha dit referint-se als manifestants. La Guàrdia Civil va fer exactament la mateixa operació per treure el detingut del departament. I encara ha anat més enllà en el seu relat: "La multitud es va apropar de tal manera que van voler sostraure el detingut de la càpsula de seguretat".

"He viscut situacions molt complexes de violència. Però d'aquest escorcoll em van sorprendre dues coses: quan estàvem dins el vehicle, la cara de les persones que colpejaven el vidre per insultar-nos. Eren persones que denotaven violència. No eren cares normals, eren de molta ràbia".

"I l'altra cosa que em va sorprendre era que la població civil tingués la gran falta de respecte de sostreure un detingut de la Guàrdia Civil".

Marina Roig ha demanat poder visionar un vídeo on es veia l'actuació dels Mossos escortant la comitiva judicial. El testimoni ha negat l'actuació de la policia catalana. Pel que l'advcoada de Cuixart ha demanat visionar les imatges que demostren el fals testimoni. I un cop més Marchena s'hi ha negat.

Aquest és el vídeo que no s'ha pogut veure a la sala.

 

 

Xavier Melero ha desmuntat el testimoni quan li ha preguntat si van haver d'intervenir i si van haver de treure les armes. La resposta ha estat contundent: "No".

Forcadell agitant la massa i la bandera d'Òmnium

Els dos moments més estrambòtics han estat l'intent de fer creure que Carme Forcadell va muntar una rebel·lió i l'altre l'intent d'implicar Òmnium i Jordi Cuixart.

Judici proces Olga Arderiu Dolors Bassa Carme Forcadell

Segons l'agent, Carme Forcadell va arribar a l'exterior del departament durant l'escorcoll i "traient el braç per la finestra" va agitar la massa. Així ha explicat el policia la intervenció de la presidenta del Parlament en la seva presumpta intervenció per a l'alçament necessari per a la rebel·lió. 

Olga Arderiu ha fet entrar en contradicció el policia, que abans havia dit que el carrer estava tallat per la policia. Per tant, com va passar Forcadell per un carrer tallat, contra direcció i amb 3.000 persones al mig? La resposta és que anava a 5 per hora. Arderiu també li ha preguntat per què no va testificar això en el procés d'instrucció. I la resposta: "Perquè no em va sortir".

Arderiu ha demanat a Manuel Marchena que cridés l'atenció a l'agent per fals testimoni. 

El guàrdia civil ha declarat que la multitud portava "banderes de CCOO i d'Òmnium". I ho ha posat en safata a Marina Roig, que li ha preguntat com són les banderes d'Òmnium. I atenció a la definició: "Quadrada, verda, amb Òmnium escrit i un pal".