"Era una campanya de publicitat que era un trencaclosques sense fer referències a l'1-O". Així ho ha detallat l'agent de la Guàrdia Civil amb TIP N29100C.

En principi s'esperava d'ell que expliqués com va ser la detenció de Josep M. Jové i què es va requisar a casa seva. Però a mig interrogatori i quan la fiscalia li ha fet preguntes, ha començat a parlar sobre la presumpta trama per amagar el delicte de malversació. I això ha provocat les protestes dels advocats perquè la seva declaració s'extralimitava pels motius que se l'havia citat i perquè el desconeixement de l'abast del seu testimoni veta de garanties la defensa.

Però Manuel Marchena n'ha fet cas omís, ha pres nota de les protestes i ha seguit. 

Amb total detall, l'agent ha explicat la investigació sobre la campanya de publicitat: "Es va destinar una partida de civisme de 3.430.000 euros a la campanya de civisme". 

I ha explicat que la campanya de TV3 era de pagament, segons va declarar la mateixa Núria Llorach en una seu policial. Ha relatat que no tenia les factures i que les va lliurar més tard. 

El senyor Molons ens va dir que, per decisió de Turull, la campanya s'emetria per TV3

Aquest mateix agent és un dels que fa els escorcolls a Unipost, investiga el delicte de malversació i es dirigeix a TV3 per reclamar les factures d'emissió de la publicitat: "He intervingut en el tema de publicitat als mitjans", ha dit.

I en aquest sentit ha explicat que "Focus Media va fer la campanya en premsa escrita i vam sospitar que s'havia finançat amb fons públics". I de cop, l'agent N29100C ha resultat ser un testimoni de càrrec de la fiscalia per demostrar la malversació. "La factura de Focus Media era aproximadament de 130.000 euros", ha detallat.

També ha admès que va fer una gestió per a l'Audiència Nacional que ja investigava el referèndum mentre formava part de l'equip que investigava la malversació.

Fals testimoni?

Marina Roig ha volgut entrar a aclarir si tot el que estava dient el testimoni era cert quan ha detectat una contradicció entre les preguntes del matí i les de la tarda, sobre l'interrogatori que li van fer al dissenyador Enric Vidal.

Plana l'ombra de dubte sobre el testimoni sorpresa que ha acabat en mig d'un debat entre Roig i Marchena.

El "tal Toni"

L'agent ha ratificat la declaració del dissenyador Enric Vidal, que va explicar que li va trucar un "tal Toni" per demanar-li que dimensionés l'anunci de les vies. 

A Vidal la policia li va demanar el número de mòbil que li va trucar i s'identifica un telèfon de prepagament amb el nom d'Antoni Gorda però amb el DNI corresponent a Antoni Molons. La Guàrdia Civil va trobar el mòbil a l'habitació de la filla i la targeta SIM a terra del menjador.

L'escorcoll a Unipost

La policia detecta fins a cinc factures valorades en 900.000 euros. L'agent explica com es demana a la interventora que en doni compte però no apareixen en el sistema electrònic de pagament de la Generalitat. 

I després de tot el relat i les protestes dels advocats, la pregunta: "Es van pagar aquestes factures?", a la qual cosa el testimoni ha dit: "No es van pagar".

"Aquestes factures es van intentar cobrar, però el mateix sistema les va rebutjar", ha detallat, afegint que "la segona factura que es va intentar cobrar la va rebutjar un operari de Treball".

Durant tot l'interrogatori s'ha referit a les entrades a "inspecicó" i ha evitat dir que eren escorcolls. De fet ho ha diferenciat a preguntes de Jordi Pina. I és que en les entrades a Unipost a Terrassa no hi havia ordre judicial.

El Diplocat

També ha rebut Raül Romeva, a qui se li atribueix el pagament dels observadors internacionals a través del Diplocat.

Hi havia pagaments de vols i hotels al Diplocat

"Els informes deixen clar que venien com a visitants però amb la labor d'observació del referèndum", ha dit. I ha anat explicant les tres transferències que es van detectar: "Al Diplocat també vam trobar referència a un altre grup d'observadors que havia contractat una delegació del Govern".

"L'informe de la interventora evidencia que una partida d'Exteriors havia pagat feines del Diplocat", ha explicat el guàrdia civil.